NP České Švýcarsko: Kámen, zachycený vysokozátěžovou bariérou ve Hřensku, byl odstraněn

22.02.2023 21:20 | Tisková zpráva

Vysokozátěžové bariéry nad Hřenskem v uplynulých týdnech zachytily uvolněný pískovcový kámen o odhadované hmotnosti zhruba dvou tun. Kámen zachytila bariéra přímo nad budovou hotelu Klepáč.

NP České Švýcarsko: Kámen, zachycený vysokozátěžovou bariérou ve Hřensku, byl odstraněn
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

Pískovcový blok zlikvidoval přizvaný výškový specialista ve spolupráci s pracovníky skalní čety národního parku. Blok byl pomocí pneumatického kladiva rozebrán na menší kusy, vzniklá suť pak byla uložena nad svahem tak, aby byl vyloučen opětovný pád do bariéry.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28576 lidí

Vysokozátěžové bariéry instalované nad domy a cestami ve Hřensku v roce 2014 se v uplynulém roce osvědčily zejména v době požáru, kdy chránily zástavbu v obci před padajícími hořícími kmeny i kameny různé velikosti. Svou ochrannou funkci do značné míry plní i nyní, kdy v požárem destabilizovaných svazích dochází k pohybům kamenů i pádům stromů, jimž požár poškodil kořenový systém, a to navzdory skutečnosti, že samotné bariéry byly na řadě míst velkým žárem poškozeny.

Proto vyžadují v příštím období provedení oprav s cílem obnovení původních ochranných parametrů. Rozsah poškození bariér v celkové délce téměř tří kilometrů v uplynulých týdnech vyhodnocovali specialisté z ČVUT. Na základě jejich posudku bude navrhnout další postup i vyčíslit náklady na opravu.

Ve druhém pololetí roku 2023 správa národního parku plánuje také zahájení ochranných těžeb požárem poškozených stromů v bezprostřední blízkosti bariér. Jejich smysl spočívá ve vyloučení pádu stromů do ochranných plotů. Padající stromy by jejich funkčnost opětovně narušovaly a současně by způsobovaly další náklady na opravu sítí a likvidaci stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…