NP Podyjí: Ornitologové sečetli v národním parku nejméně vodních ptáků v historii

19.02.2023 22:30 | Tisková zpráva

Přibližně stejný počet druhů, ale nejmenší počet pozorovaných exemplářů v historii zaznamenali při letošním mezinárodním sčítání vodních ptáků ornitologové na území Národního parku Podyjí. To se konalo třetí týden v lednu.

NP Podyjí: Ornitologové sečetli v národním parku nejméně vodních ptáků v historii
Foto: NP Podyjí
Popisek: NP Podyjí - logo

Akce je součástí projektu, který ve stejnou dobu probíhá po celé Evropě už od roku 1966 a na území Národního parku Podyjí se provádí od roku 2005. Pozorování zásadně ovlivnily podmínky letošní teplé zimy, kdy byli ptáci rozptýleni a zdržovali se mimo tradiční lokality.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

„Ptáků bylo na lokalitách, na kterých obvykle sčítáme, obecně málo, protože jsou rozptýleni na mnoha nezamrzlých nádržích a tocích po okolí. Tradičně u nás bývá k vidění nejvíce kachen divokých, labutí a kormoránů. To se potvrdilo i letos. Ale kachen divokých byla jen přibližně desetina oproti dlouhodobému průměru, u labutí to byla třetina a kormoránů jsme viděli pouze 26. Překvapivě málo bylo i orlů mořských. Zatímco loni jsme jich zaznamenali rekordní počet, deset jedinců, letos jsme viděli jediný exemplář,“ říká Vlasta Škorpíková z České společnosti ornitologické. Podle ní i tento jev souvisí právě s rozptylem jiných druhů ptáků, které orli následují jako potravu.

Rozmrzlá řeka byla příslibem dobrých podmínek pro pozorování skorců a ledňáčků, ale i těch nakonec ornitologové pozorovali méně než v předchozích letech. Při zvýšeném stavu vody, který při sčítání panoval, se totiž právě těmto druhům špatně loví. A taky se jistě rozptýlili na více stanovišť. „Nejvíce nás proto potěšilo pozorování morčáků velkých, napočítali jsme devět párů a tak velký počet jsme na území NP Podyjí ještě neměli,“ dodala ornitoložka. Jejich zvyšující se počet, je výsledkem pravidelného hnízdění morčáků v Podyjí, které je sledováno od roku 2019.

Z dalších zajímavostí ornitologové pozorovali i čtyři páry kachniček mandarínských, nepůvodních pestrých vodních ptáků z Asie, který v ČR začal hnízdit okolo roku 2011 v Brně na Svratce. I přestože malá populace tohoto ptáka zřejmě loni na Dyji nezahnízdila, zatím se zde stále drží. Podruhé v historii sčítání pak byla na území NP Podyjí pozorována slípka zelenonohá, která se ve větším počtu vyskytuje na řece pod Znojmem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…