NP Podyjí: Skleněné zastávky zabíjejí tisíce ptáků. V Podyjí budou nyní bezpečnější

10.05.2020 16:11

Pro člověka téměř neviditelné, pro ptáky ale svítivě modré. Nové UV samolepky od poloviny dubna varují opeřence před skleněnými okny na zástavkách v Konicích.

NP Podyjí: Skleněné zastávky zabíjejí tisíce ptáků. V Podyjí budou nyní bezpečnější
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Už je tak nelákají k průletům na keře a stromy za nimi. Ročně na skleněných plochách umírají v Česku tisíce ptáků. V obcích kolem národního parku budou pro ně nyní bezpečnější.

V obcích jsme vytipovali nebezpečné zastávky a skleněné plochy. Nyní jednáme se samosprávami o jejich jednoduché úpravě, tak aby byly pro ptáky bezpečnější. První UV samolepky jsme už vylepili v Konicích u Znojma. Další se snad brzy objeví například na Hradišti, v Podmolí nebo v Mašovicích,“ říká zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát.

Ptáci se v průměru pohybují výrazně rychleji než savci. Drobní pěvci při přeletech létají rychlostí minimálně 30 km/h a to nepatří mezi nejlepší letce. „Někteří drobní opeřenci dokonce vyhledávají možnosti průletu úzkými prostory. Je to pro ně jakási forma hry. K takové zábavě mohla vybízet například i již upravená zastávka v Konicích,“ upozorňuje Mačát.

Skleněné zastávky, jaké jsou například v Mašovicích, za kterými jsou navíc lákavé zelené plochy, ptáci vlastně téměř vůbec nevidí. „V době jejich výstavby a schvalování jsme si to dostatečně neuvědomili. Poučili jsem se. Nyní se snažíme situaci napravit,“ vysvětluje Mačát.

Na rozdíl od lidí mají ptáci oči umístěny po stranách hlavy a nejostřeji tedy vidí do stran. Nejvíce pozornosti za letu věnují prostoru kolem sebe a pod sebou – ne prostoru, který je před nimi.

Ptáci nedovedou rozlišit co je skutečnost a co je její zrcadlový obraz. Do zrcadlové plochy tak ptáci zamíří v přesvědčení, že letí do bezpečí zeleně coby na "strom" či z důvodu vyhnání "soka" vlastně záměrně.

Problému se v Česku podrobně věnuje Česká společnost ornitologická. Podrobné informace naleznete na jejich webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.