NPÚ: Císařská koruna se vrátila na Karlštejn

08.08.2017 9:11

Pátého srpna se na hrad Karlštejn vrátila kopie císařské koruny, která bude vystavena spolu s českou Svatováclavskou korunou až do 14. 10. 2017 Klenotnici hradu na konci I. prohlídkové trasy.

NPÚ: Císařská koruna se vrátila na Karlštejn
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Umístěním koruny do expozice hradu Karlštejn tak dochází stejně jako v roce 2009 k symbolickému návratu císařských korunovačních klenotů na Karlštejn, kde byly uloženy císařem Karlem IV. již ve 14. století a pro jejichž uložení byla také budována kaple svatého Kříže ve Velké věži.

Kopie císařské koruny byla vyrobena dle originálu v letech 2007 až 2009 týmem pana Jiřího Urbana. Je vyrobena z galvanicky pozlaceného stříbrného plechu, kopiemi polodrahokamů ze skla a pravých kamenů a smaltovými destičkami a jejím majitelem je Středočeký kraj.

Originál císařské koruny je nejdůležitější součástí tzv. říšského korunovačního pokladu a její originál je dnes umístěn ve vídeňském Hofburgu v císařské Klenotnici. Koruna bývá připisována svatému Karlovi Velikému, ale jedná o mladší práci. Říšskou korunu dal pravděpodobně zhotovit císař Ota I. pro svou korunovaci roku 962, konečnou podobu jí dal Konrád II. před svou císařskou korunovací v roce 1027.

Koruna byla vyrobena z ryzího zlata, ozdobena mnoha vzácnými drahými kameny (144) a tisícem perel. Nádheru koruny dovršuje výzdoba v podobě smaltovaných destiček, na nichž jsou zobrazeni bibličtí králové David a Šalamoun a prorok Izaiáš promlouvající ke králi Ezechiášovi a Ježíš Kristus v majestátu jako vzory panovnických ctností, a drobné zlatnické dekorace, tzv. filigrán. Osmiúhelníkový (oktogonální) tvar císařské koruny se střídajícími se figurálními emailovými (smaltovanými) a drahokamovými plátky je zcela ojedinělý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec