NPÚ: Osmnáct portrétů jezuitských generálů se stalo kulturní památkou

01.11.2018 10:37

V roce 2018 se stal novou kulturní památkou výjimečně dochovaný soubor portrétů jezuitských generálů. Kompletní cyklus o osmnácti obrazech prezentuje nejvyšší představitele Tovaryšstva Ježíšova od založení řádu sv. Ignácem z Loyoly roku 1534 až po jeho zrušení v roce 1773.

NPÚ: Osmnáct portrétů jezuitských generálů se stalo kulturní památkou
Foto: NPÚ
Popisek: Portréty jezuitských generálů

Soubor byl po zrušení řádu vystěhován z někdejší telčské koleje a prezentován v telčské radnici. V současné době se nachází ve sbírkách Muzea Vysočiny Jihlava, v pobočce v Telči. Spolu se skříněmi zdejší lékárny a knihami se tak jedná o jediný dochovaný mobiliář někdejší jezuitské koleje.

Samy obrazy vznikaly dle grafické předlohy vlámského mistra Arnolda van Westerhoulta a lze je tak datovat až po polovině 18. století. Soubor sleduje jednotnou formu i styl, malby však prozrazují alespoň tři autorské rukopisy. Za výjimečně prezentované dílo lze považovat především obraz Františka Retze, jediného generála jezuitů českého původu, jehož obraz maloval kvalitnější umělec a opatřil ho i odlišným iluzivním rámováním.

Soubor byl podroben výzkumu v rámci probíhajícího projektu NAKI II Telč a jezuité, řád a jeho mecenáši, při němž nebyla prokázána  existence dalších kompletních souborů v České republice. Cyklus tak představuje unikátně dochovanou galerii. Zatím je zrestaurovaný jen jeden obraz , a to portrét generála Iacobuse Laineze. Další opravy závisí na finančních prostředcích. Veřejnost bude mít možnost jeden nebo více obrazů  vidět na výstavě , kterou v jezuitské koleji v telči uspořádá Národní památkový ústav v roce 2020.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…