NPÚ: Označení Evropského dědictví nově získalo devět míst

27.07.2018 9:46

Evropská komise v roce 2018 přidala na seznam Označení Evropského dědictví devět nových míst a událostí. Odborná porota vybírala z celkem 25 žádostí, jež obdržela během roku 2017 z 19 členských zemí Evropské unie. Byly mezi nimi i čtyři členské země EU, které nominovaly své kulturní dědictví s evropským přesahem vůbec poprvé.

NPÚ: Označení Evropského dědictví nově získalo devět míst
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Mezi nominacemi byly také čtyři žádosti nadnárodního charakteru. Společný projekt Francie a Německa připomínající historii koncentračního tábora Naztweilier se stal první úspěšnou žádostí více než jednoho státu v historii EHL. Obecně lze říci, že zvláště na společných žádostech se stále více ukazuje směřování k širším geografickým oblastem. Pokud jde o typologii kulturního dědictví, převažuje tradiční pojetí, jako jsou hrady nebo pevnosti.

Česká republika nominovala dva projekty: Památky Velké Moravy Mikulčice – Kopčany archeologický park jako společná nominace Česka a Slovenska a Odkaz hudebního skladatele Bohuslava Martinů v Poličce. Nominace však nebyly úspěšné.

Vybraní úspěšní kandidáti naplňují poslání EHL, nesou evropský rozměr a významně posilují síť míst Evropského dědictví. Z devíti nominací jich šest představuje evropskou historii a kulturu, tři místa jsou spojena s evropskou integrací. V současné době je tak oceněno celkem 38 míst a událostí spojených s významnými historickými, politickými, kulturními a uměleckými událostmi v Evropě.

Nově oceněná místa a události

Památky lipského hudebního dědictví tvoří soubor devíti míst v Lipsku, které představují různá období jeho hudební historie. Jsou mezi nimi kostely, vzdělávací instituce, hudební soubory a významní skladatelé: konkrétně kostel sv. Tomáše s Tomášským chlapeckým pěveckým sborem, kostel sv. Mikuláše, Stará škola sv. Mikuláše, Bachův archiv v domě zlatníka Georga Boseho, Mendelssohnův dům, Vysoká škola hudební a divadelní Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Schumannův dům, Griegův památník v domě C. F. Peterse a koncertní sál Gewandhaus. Společně tak tvoří širokou přehlídku hudebních aktivit v Lipsku, kterou lze sledovat již od 13. století. Tento soubor památek ztělesňuje dynamickou spojitost jedinečné evropské tradice na poli hudby a občanského zapojení.

Synagoga v ulici Dohány, která byla postavena v 50. letech 19. století, je největší synagogou v Evropě a druhou největší na světě. Její areál zahrnuje muzeum, archivy, památník na počest 10 000 maďarských vojáků židovského vyznání, kteří přišli o život v první světové válce, zahradu, která slouží jako hřbitov obětí holocaustu, a pamětní park Raoula Wallenberga. Komplex synagogy v ulici Dohány je symbolem integrace, uctění památky a otevřenosti k dialogu.

Pevnost Cadine je ukázkovým příkladem systému obranného opevnění tvořeného přibližně 80 objekty postavenými v letech 1860 až 1915 v regionu Trento. Slouží jako připomínka historických svárů, válečných konfliktů a proměnlivosti hranic. Zároveň poskytuje důležité souvislosti sloužící k pochopení významu otevřených hranic a volného pohybu.

Pamětní kostel Javorca je jedinečnou secesní stavbou založenou v roce 1916 v horách vojáky bojujícími na Sočské frontě (1915–1917) během první světové války, aby tak uctili padlé spolubojovníky bez ohledu na jejich původ a kulturu. Autorem plánů stavby byl Remigius Geyling, vídeňský malíř a tehdy také nadporučík. Kostel a kulturní krajina v jeho okolí dodnes symbolizují snahu po usmíření a sjednocující sílu vzájemné umělecké a stavitelské tvorby.

Bývalý nacistický koncentrační tábor Natzweiler spolu s přibližně padesáti přidruženými pracovními tábory se rozprostíral v letech 1941–1945 na obou březích Rýna, které tehdy patřily pod Třetí říši a dnes jsou součástí území Francie a Německa. Vězni z téměř všech evropských zemí byli v táborech Natzweiler oběťmi nacistické zvůle. Mnoho z nich, původně bojovníků hnutí odporu, bylo využíváno na nucené práce. Dnes je tento tábor jak připomínkou minulosti, tak i místem občanské osvěty.

Památník obětí komunismu a odboje ve městě Sighet se nachází v prostorách bývalého stalinistického vězení, v němž byly vězněny děti školního věku, studenti a rolníci z hnutí odporu (1948–1950), političtí oponenti, novináři a duchovní představitelé (1950–1955) a běžní zločinci až do sedmdesátých let 20. století. Dnes slouží jako památník obětem komunistických režimů. Zachycuje vývoj a dopady komunistického režimu v Rumunsku a dalších zemích východní Evropy. Památník se snaží přiblížit útlak ze strany komunistických vlád v Evropě v průběhu 20. století, jenž mnohdy vedl ke smrti a utrpení uvnitř i mimo vězeňské zdi.

Areál uhelného dolu Bois du Cazier zachycuje svědectví o dělnické třídě a přistěhovalectví do Valonska (Belgie) ve 20. století. V roce 1956 se celá důlní oblast sestávající z těžebních budov a hald stala svědkem tragédie, během které zahynulo 262 osob dvanácti různých národností. Po té, co zde dolování v roce 1967 skončilo, proběhla na místě po roce 2002 konverze na muzeum zaměřené na uhelný, železářský a sklářský průmysl. Tato památka připomíná vlnu solidarity mezi Evropany vyvolanou neštěstím v roce 1956, které bylo rovněž impulsem k vytvoření zdravotního a bezpečnostního orgánu v rámci Evropského společenství uhlí a oceli.

Schengen je vesnicí rozprostírající se na březích řeky Mosely na trojmezí Lucemburska, Německa a Francie. Na tomto místě byly podepsány na výletní lodi Princezna Marie Astrid v roce 1985 a 1990 Schengenská dohoda a Úmluva k provedení Schengenské dohody. V obci dohodu připomíná několik míst, včetně schengenského Evropského centra, jehož součástí je i muzeum. Schengen se stal po podepsání Schengenské dohody synonymem pro volný pohyb v Evropě.

Maastrichtská smlouva (1991–1992) je milníkem evropské integrace. Maastricht se stal místem, kde 12 členských států souhlasilo s přistoupením k hospodářské a měnové unii vedoucí k zavedení jednotné měny eura, posílení demokratického zastoupení a rozšíření pravomocí v nových oblastech jako například v kultuře. Budova regionální vlády, ve které byla smlouva sjednána a dne 7. února 1992 podepsána, je dodnes návštěvním a výstavním místem připomínajícím tuto událost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…