Na Ještěd letos na Nový rok vyšel rekordní počet účastníků

04.01.2016 7:32

Novoroční výstup na Ještěd, který první den roku 2016 pořádal oddíl Klubu českých turistů TJ Lokomotiva Liberec, byl rekordní! Při 41. ročníku výšlapů se na vrchol Ještědu vypravil nejvyšší počet registrovaných účastníků, a to rovných 1674. Dosud největší počet lidí vystoupal na vrchol 1. 1. 2001, na přelomu století, a to celkem 1512.

Na Ještěd letos na Nový rok vyšel rekordní počet účastníků
Foto: Liberec-Ještěd-oslavy
Popisek: Liberec-Ještěd-oslavy

„Novoročnímu výstupu na Ještěd tentokrát přálo relativně vhodné počasí. Teploty těsně pod bodem mrazu, konečně alespoň minimální sněhový poprašek, který dodal výstupu příjemný pocit opravdové zimní atmosféry. Také informace od návštěvníků potvrdily naše předpoklady o vyšší účasti, protože někteří novoroční lyžaři, ať běžkaři či sjezdaři, se z důvodu nedostatku sněhu tentokrát připojili k nám. A tak mohu zodpovědně prohlásit, že jsme spolu s dalšími pořadateli KČT na dalších významných vrcholech a rozhlednách Libereckého kraje zahájili, doufám, úspěšnou turistickou sezónu pro celý rok 2016,“ okomentoval letošní novoroční výstup na Ještěd Bořivoj Pohl, předseda KČT TJ Lokomotiva Liberec.

Rekordman vyšel Ještěd čtyřikrát.

Všichni účastníci obdrželi na vrcholu specifický pamětní list, tentokrát věnovaný lanové dráze s připomínkou 40. výročí uvedení do provozu po její náročné generální rekonstrukci. K dispozici byly i nové originální kovové odznaky, aktuální příležitostná razítka, pohlednice a samolepky.

Během akce pořadatelé zaznamenali a ohodnotili několik významných účastníků:

  • celkově 38 000. účastnicí (za všechny ročníky) se stala Eliška Netušilová  (roč. 2007) z Liberce

  • 1000 účastnicí výstupu 1. 1. 2016 se stala Eva Steinzová (1960) z Liberce

  • celkově 39 000. účastníkem se stal Vítek Zigmund (2001) z Liberce

  • mezi nejstaršími účastníky jsme vyhodnotili paní Vlastu Firstovou (1931) z Liberce

  • mezi nejmladší účastníky patřila i zajisté Tereza Šlajchová (2015 – 5,5 měsíců) z Liberce

  • překvapením byla skupinka 3 mladíků – studentů z Indie

  • výstupu se zúčastnil (vytvořil 4 výstupy) další ještědský rekordman pan Michal Křenek

  • mezi tradiční významné skupiny návštěvníků patří i každoroční účast Spolku vojenských válečných veteránů

„Naším novoročním výstupem jsme se jako kolektiv KČT připojili k ušlechtilé tradici „Novoroční čtyřlístek“, která drobným finančním vkladem za odznáček, od účastníků získává prostředky k využití pro stavbu a vyznačení turistických tras pro vozíčkáře. Bylo vybráno celkově 2135 korun,“ doplnil Bořivoj Pohl.

Skupina indických studentů na vrcholu Ještědu.

Velkou oblibu si výstup na Ještěd získává v poslední době i účastníků se čtyřnohými miláčky, kteří mohou na vrcholu pro psy obdržet i speciální diplomy i „psí novoroční známky“. Pořadatelé rovněž děkují vedení hotelu Ještěd, který vytvořil příjemné podmínky pro návštěvníky ve svém bufetu a hotelové restauraci. Partnerem výšlapu byl i Liberecký kraj.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…