Na Plese v Opeře se vydraží unikátní drahý kámen

31.01.2014 13:40

Návštěvníci Plesu v Opeře budou mít možnost získat v dražbě unikátní ametyst, jehož hodnotu odhadují odborníci na 50 tisíc korun. Kámen vyniká nezvyklým tvarem a sytě fialovou barvou.

Na Plese v Opeře se vydraží unikátní drahý kámen
Foto: Archiv
Popisek: Státní opera Praha

Kámen o rozměrech 26x16 centimetrů pochází z dolu Santa Ana v Uruguayi. "Ametysty z Uruguaye jsou slavné pro svou jedinečnou sytou barvu, která se v jiných světových nalezištích nevyskytuje," vysvětluje Marian Gajda ze společnosti Mineralia, která je jedním z partnerů plesu a kámen do dražby věnovala.

Vyvolávací cena ametystu, jehož cenu Marian Gajda odhaduje na 50 tisíc korun, je stanovena na 35 tisíc Kč. "Předpokládáme, že mezi návštěvníky plesu se o tento atraktivní kámen najde dostatek zájemců," říká Gajda. Částka, získaná v dražbě, bude použita na konto Nadace Tereza Maxová dětem, která pomáhá studentům z dětských domovů získat univerzitní vzdělání, a na projekt Srdcerváči, zaměřený na podporu handicapovaných.

Ametyst je odrůda krystalovaného křemene a je oblíbeným materiálem pro výrobu různých ozdob, šperků, ale používá se i jako samostatná dekorace.

Ples v Opeře je tradičně vrcholem plesové sezóny a jednou z nejprestižnějších společenských akcí v ČR. Letošní, již 11. ročník, proběhne 8. února v budově Státní opery. Společnost Mineralia provozuje v Havlíčkově ulici v Praze největší výstavu a obchod s minerály a vzácnými kameny v ČR.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

7:02 Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektan…