Na jihu Čech přibylo devět nových případů COVID-19 a patnáct uzdravených, aktuálně pozitivních je 237

01.09.2020 13:30

Za uplynulých 24 hodin zaznamenali hygienici na jihu Čech devět nově potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Patnáct nemocných se uzdravilo. Kumulativní počet nemocných se tak k pondělní 18. hodině v regionu zvýšil na 667, ale mírně klesl počet aktivních případů. Vyléčených je nyní v jižních Čechách 424 a aktuálně pozitivních 237 osob.

Na jihu Čech přibylo devět nových případů COVID-19 a patnáct uzdravených, aktuálně pozitivních je 237
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

Od nedělního do pondělního večera vyšetřily laboratoře v regionu 46 suspektních vzorků, žádný od samoplátců. Pozitivních bylo devět. Nově onemocněly dvě ženy a sedm mužů. „V jednom případě šlo o kontakt s potvrzeným případem v rodině, ve čtyřech s již dříve pozitivně testovanou osobou na pracovišti. Tři osoby se infikovaly při dovolené v Chorvatsku a jedna při léčebném pobytu, opět se jednalo o pacienta z Františkových Lázní. V posledních dnech se toto lázeňské město jako místo nákazy objevuje opakovaně. Ráda bych též veřejnost upozornila na fakt, že od prvního září vstupují v platnost opatření Ministerstva zdravotnictví, týkající se mj. povinnosti nošení roušek v některých veřejných institucích, zdravotnických a sociálních zařízeních a další,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Vzhledem ke každodennímu nárůstu nových případů v posledních dvou měsících jihočeští hygienici doporučují preventivní nošení roušek především v uzavřených místech s větší koncentrací lidí kvůli ochraně osob v rizikových skupinách. Ze stávajících 237 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 83 na Českobudějovicku, 44 na Strakonicku, 35 na Táborsku, 22 na Písecku, 22 na Prachaticku, 21 na Jindřichohradecku a 10 na Českokrumlovsku. Z hlediska relativního výskytu, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy ještě stále udržují s 103,56 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k pondělní 18. hodině) pozici regionu s jedním z nejnižších celkovým výskytem COVID-19 v ČR. Ale už jen velmi těsně před Královéhradeckým krajem.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 27 343 osob. V povinné karanténě se k pondělní 18. hodině nacházelo 340 osob. Počet vyšetřených samoplátců v regionu v pondělí setrval na celkových 6 332,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS MUDr. Jitka Luňáčková.

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů. Laboratoř Nextclinics znovu testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab už testuje také v Českém Krumlově.

Podle verifikovaných dat KHS bylo v pondělí večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 307 žen a 360 mužů. Z celkových 667 dosud potvrzených případů je 164 z Českobudějovicka, 116 z Prachaticka, 106 z Táborska, 100 ze Strakonicka, 67 z Písecka, 67 z Jindřichohradecka a 47 z Českokrumlovska. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně 38 dětí ve věku do 14 let. 143 nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, 122 v kategorii od 25 až 34 let, 105 v kategorii od 35 do 44 let, 103 v kategorii od 45 do 54 let a 76 v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 80 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…