Náčelníci Vojenských policií řešili nasazení sil při migraci i moderní prostředky identifikace osob

23.10.2016 7:35

Výměna informací především v oblasti vyšetřování a zajištění ochrany osob a objektů – to byla hlavní témata jednání mezi šéfy Vojenských policií České republiky, Bulharska a Rakouska.

Náčelníci Vojenských policií řešili nasazení sil při migraci i moderní prostředky identifikace osob
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Ředitel VP Bulharska brigádní generál Borislav Sertov a velitel VP Rakouska plukovník Franz Baumgartner přijeli do Čech na pozvání náčelníka VP brigádního generála Pavla Kříže, podle nějž schůzka představovala další krok v rozvoji bilaterální spolupráce: „V průběhu jednání šlo zejména o to, navzájem se informovat o aktuálních změnách v organizacích a úkolech jednotlivých složek. K výměně zkušeností došlo v oblasti vyšetřování a zabezpečení ochrany osob a objektů.“

Úspěšná reakce VP Rakouska na migrační vlnu: organizační změny a nárůst úkolů

Naposledy spolu šéfové Vojenských policií Čech a Rakouska jednali letos na jaře ve Vídni, kdy hovořili především o nasazení rakouských vojenských policistů při masivním přílivu uprchlíků na hranicích v roce 2015. Podle plukovníka Baumgartnera se tehdy jeho podřízení potýkali s řadou problémů jak v oblasti materiálního zabezpečení, tak spolupráce a kooperace mezi participujícími subjekty.

Podle Baumgartnera proto u Vojenské policie došlo k výrazným organizačním změnám a k nárůstu úkolů směrem k podpoře státní policie ve chvíli, kdy její síly a prostředky nestačí k zajištění bezpečnosti. Potvrdil, že jeho složka se při této krizové situaci osvědčila.

Češi a Bulhaři si vyměnili zkušenosti v oblasti biometrie

ČR a Bulharsko v oblasti obrany dlouhodobě spolupracují. Výměna zkušeností se tentokrát týkala biometrie jako moderního nástroje identifikace osob, neboť v této oblasti jsou bulharští vojenští policisté o krok před námi.

„Obě země při rozvoji biometrie využívají podpory USA. Nezávisle na sobě jsme se při jednání shodli na tom, že je nutné rozšířit působnost VP v této oblasti. Biometrii jsme proto zakotvili do návrhu budoucí novely zákona o VP obou zemí,“ uvedl brigádní generál Sertov.

Čeští vojenští policisté se rovněž zajímali o zkušenosti s lehkými obrněnými vozidly. Ty Bulharsko a Rakousko využívají i k plnění běžných úkolů doma přesto, že primárně jsou tato vozidla určena pro nasazení v zahraničních operacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…