Náčelníci vojenských geografických služeb z Čech, Slovenska a Polska jednali v Praze

23.07.2017 11:41

Náčelníci vojenských geografických služeb se ve dnech 19. a 20. července sjeli do Prahy na pravidelné trilaterální jednání. U jednoho stolu se tak sešli lidé nejen z hostitelské země, tedy z České republiky, ale také ze sousedního Slovenska a Polska.

Náčelníci vojenských geografických služeb z Čech, Slovenska a Polska jednali v Praze
Foto: pplk. Jindřich Plescher
Popisek: Jednání zahájil zástupce ředitele sekce rozvoje a plánování brigádní generál Ladislav Košner s ředitelem odboru vojskového průzkumu a elektronického boje plukovníkem Pavlem Nakládalem.

Jedním z hlavních témat letošního setkání bylo prodiskutovat možnosti vzájemné spolupráce při výcviku v oblasti získávání informací z obrázkových zdrojů, tzv. IMINT (Imagery Intelligence).

První den jednání zahájil zástupce ředitele sekce rozvoje a plánování schopností Ministerstva obrany brigádní generál Ladislav Košner s ředitelem Odboru vojskového průzkumu a elektronického boje Ministerstva obrany plukovníkem Pavlem Nakládalem. „V současné době jsou aktuální mapové podklady a jejich přenos v reálném čase nezbytnou nutností k efektivnímu plnění úkolů armád NATO,“ řekl úvodem jednání generál Košner.

Tato problematika je především po technické stránce úzce spjata s úkoly, které spadají do působnosti geografických služeb států Severoatlantické aliance. Zástupci jednotlivých účastnických zemí prezentovali vlastní řešení problematiky IMINT a následnou implementaci v rámci jejich ozbrojených sil. Dále probíraly například možnosti vzájemné spolupráce především v oblasti výcviku specialistů IMINT. Polská strana prezentovala výstavbu vlastní jednotky a centra IMINT a slovenská následně podala informace o probíhajícím výcviku specialistů IMINT na Slovensku.

Těsnější spolupráce

„V současné geopolitické situaci je více než dříve nutná těsnější spolupráce všech složek ozbrojených sil armád NATO, a proto velice oceňuji, že na toto dříve čistě geografické jednání přijali pozvání také specialisté hydrometeorologických služeb AČR a Ozbrojených sil Slovenské republiky a dále specialisté IMINT, kteří svými prezentacemi otevřeli nové možnosti vzájemné spolupráce. Věřím, že výsledkem tohoto jednání bude ještě těsnější spolupráce mezi našimi službami,“ uzavřel první část jednání hlavní specialista vojenské geografie AČR plukovník gšt. Marek Vaněk.

Účastníci trilaterálního jednání druhý den setkání navštívili odloučené pracoviště Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Praze - Ruzyni. Zde se uskutečnila prezentace pracoviště a techniky hydrometeorologické služby AČR. Při této příležitosti se mimo jiné diskutovalo o možnosti spolupráce mezi hydrometeorologickou službou Ozbrojených sil Slovenské republiky a Armády České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…