Nadace ČEZ: Horský spolek Adolfov má novou čtyřkolku pro úpravu běžeckých tratí i pěších tras

06.03.2024 13:07 | Tisková zpráva

Zbrusu nový grant Úprava turistických tratí a běžeckých stop Nadace ČEZ má za sebou svou premiéru. Hned v prvním kole uspělo 50 projektů z celé České republiky, jejichž žadatelům bylo přerozděleno 19 milionů korun. Finanční prostředky až do výše půl milionu korun šly na zvelebení, údržbu, obnovu, opravy či zabezpečení tras. Tři čtvrtiny ze schválených žádostí jsou zaměřené na zázemí pro běžkaře, přičemž nejvíce úspěšných projektů pochází z Krušných hor. Celkem jich je devět, z toho sedm z Ústeckého kraje. Mezi úspěšné žadatele patří i Horský spolek Adolfov, z. s., z nejvýchodnějšího cípu Krušnohoří. V zimě i po zbytek roku mu nyní ve prospěch lyžařů, cyklistů i pěších turistů slouží od 1. března nová čtyřkolka, na kterou spolek získal od Nadace ČEZ požadovaných 450 000 korun.

Nadace ČEZ: Horský spolek Adolfov má novou čtyřkolku pro úpravu běžeckých tratí i pěších tras
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Horský spolek Adolfov  byl založen v roce 2016 a od svého vzniku se zaměřuje na volnočasové a sportovní aktivity v oblasti této krušnohorské obce ležící ve výšce 750 metrů nad mořem. Například zapojením do projektu propojení běžeckých tratí a cyklotras. V zimním období tak  tak upravujeme běžecké tratě, které využívají nejen turističtí běžkaři, ale také okolní sportovní oddíly. V letním období provádíme pravidelnou údržbu těchto tratí, včetně značení, neboť jsou hojně využívány i jako cyklotrasy a pěší turistiku. Sice nějakou vlastní techniku na údržbu máme či si ji pronajímáme, jako třeba rolbu od Skiareálu Telnice, ale citelně nám chyběla kompletně vybavená čtyřkolka se sněžnými pásy a radlicí. Proto jsme přivítali nový grant Nadace ČEZ a zažádali si finanční prostředky na její nákup,“ říká David Starý, předseda Horského spolku Adolfov.

Podle něj pořízení čtyřkolky významně změní práci spolku jak v zimním období, tak i ve zbylé části roku. Dosud totiž měli jen starší sněžný skútr s omezenými technickými možnostmi, jakými jsou malá šířka pásu či nedostatečný výkon motoru. Také museli čekat, až napadne první sníh a pak teprve vyjet zkontrolovat a doplnit tyčové značení tras. „Se čtyřkolkou to bude možné zrealizovat mnohem dříve. S nasazenými pásy a radlicí s ní můžeme do terénu i v období, kdy jsou tratě zmrzlé a sněhu již není dostatek a upravit je pro poslední běžkaře. V létě pak čtyřkolku využijeme v rámci standardní údržby tratí, tedy při prořezávání a odstraňování náletů, úpravy značení a podobně. Budeme moci připravit i chodníky pro pěší, které povedeme poblíž běžkařských tratí,“ doplňuje  David Starý.

V České republice je zhruba 44 tisíc kilometrů značených turistických a téměř 10 tisíc kilometrů běžkařských tras. Obce, spolky i neziskové organizace mohou prostřednictvím grantu Úprava turistických stezek a běžeckých stop Nadace ČEZ získat až půl milionu korun. První kolo příjmu žádostí proběhlo od 1. prosince 2023 do 7. ledna 2024, druhé plánuje Nadace ČEZ spustit během září 2024. 

„Věříme, že se u nás opět sejde několik desítek smysluplných žádostí. Grant totiž v sobě snoubí podporu zdravého pohybu a sportu, větší bezpečnosti turistů v regionech a zároveň ochranu životního prostředí, což jsou všechno prioritní oblasti, na které se zaměřujeme. Ostatně tak obrovský zájem hned v prvním kole nás nejen překvapil a potěšil, ale i utvrdil v tom, že to byl krok správným směrem. Už dva tři roky zpětně jsme totiž v rámci grantu Podpora regionů zaregistrovali stoupající počet žádostí zaměřených na obnovu či úpravu letních i zimních tras pro turistiku či běžky. Proto jsme se rozhodli tuto oblast vyčlenit do samostatného grantového řízení,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nejvíce úspěšných projektů v prvním kolem grantu pochází z Krušných hor (celkem 9, z toho 7 v Ústeckém kraji), Krkonoše a Šumava (shodně po 7 projektech) se dělí o pomyslnou druhou příčku. Vysočina uspěla se čtyřmi žádostmi. Další schválené projekty jsou rozeseté jak po zbývajících horách, tak i po nížinách. Žádostí zaměřených na stopy pro běžecké lyžování  se týkaly více než tři čtvrtiny došlých projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…