Nadace ČEZ: Nejmladší generace pábitelů vysadila novou zeleň na stezce Bohumila Hrabala

16.06.2022 16:09 | Komerční článek

Zkulturnění prostoru před hřbitovem, na němž sní svůj nekonečný sen největší český pábitel, vzrostlou zelení si dalo za cíl vedení obce Hradištko. Hřbitov je totiž součástí Naučné stezky Bohumila Hrabala, jehož hrob je hojně navštěvován. Na výsadbu čtyř javorů, podsazených stále zelenými keři dřišťálu obecného, a dvě řady keřů lísky obecné přispěla obci v rámci grantu Stromy Nadace ČEZ částkou 70 000 korun.

Nadace ČEZ: Nejmladší generace pábitelů vysadila novou zeleň na stezce Bohumila Hrabala
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Okolí místního hřbitova je sice dobře udržované, ale stávající zeleň nesplňovala estetickou funkci, jakou by u místa posledního odpočinku měla mít. Také nám chybělo optické oddělení Naučné stezky Bohumila Hrabala od sousedního pozemku, na němž se při větrných dnech zvedá prach. To jsme nyní vyřešili lískou obecnou, která je v počtu 280 kusů zasazena ve dvou řadách. Před hřbitovem jsme pak po obou stranách příjezdové cesty zřídili záhony se 180 keři dřišťálu obecného a stranu blíže k silnici lemují navíc i nově zasazené javory,“ říká Vlastimil Šesták, starosta obce.

Obec Hradištko je známá díky své chatové osadě Kersko, v níž žil spisovatel Bohumil Hrabal s tlupou polodivokých koček. Podle jeho povídek se zde natáčel i film, pojmenovaný po jedné z nich – Slavnosti sněženek a s hláškami, které doslova zlidověly. „Takže, se šípkovou, nebo se zelím?“ Celá lokalita je tudíž hojně navštěvovaná turisty, zvláště pak cyklisty. Prakticky každý během putování po Hrabalově stezce zavítá i ke spisovatelovu hrobu, aby vzdal hold jeho pábitelství. Na výsadbě stromů a hlavně keřů podél hlavní cesty na hřbitov se přitom velkou měrou podílely děti ze ZŠ a MŠ Hradištko.

„Konkrétně z mateřinky jich bylo 14 a školáků 31 a dá se říct, že vše opravdu vysazovaly s láskou. Žijeme zde uprostřed krásné zeleně, proto všechny děti již od předškolního věku vedeme k tomu, aby si jí vážily, měly kladný vztah k přírodě a k životnímu prostředí vůbec. Sbíráme žaludy pro obnovu českého lesa, staráme se již o dříve vysazené stromky a podobně. Prostě naše děti z Hradištka a okolních obcí vědí, jak je pro nás všechny a hlavně pro ně jako generaci budoucnosti zeleň pro místa, kde vyrůstají a budou možná i v dospělosti žít, důležitá. Jako pátý strom se vysazovala samostatně nová obecní lípa. Podívali jsme se proto na ni jako na symbol českého národa a co pro nás znamená, takže jsme k enviromentální výchově v praxi přidali tentokrát i trochu dějepisu,“ poznamenala Marcela Šteffková, ředitelka ZŠ a MŠ Hradištko.

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32393 lidí

„Jsme rádi, že jsme mohli přispět v rámci grantu Stromy obci Hradištko na výsadbu nové zeleně právě v místě posledního odpočinku jednoho z nejvýznamnějších a nejosobitějších českých spisovatelů druhé poloviny 20. století. Rovněž nás těší, že za dohledu odborné firmy se výsadby ujaly tamní děti,“ dodala k tomu Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Grant Stromy je od svého vzniku v roce 2011 zaměřen na zlepšení životního prostředí pomocí podpory výsadby stromů, a to především v urbanizovaném prostředí nebo jeho těsné blízkosti, která povede ke kultivaci a zmírnění projevů změny klimatu na lokální úrovni. Jedná se zejména o výsadbu či obnovu dřevin u veřejných budov, ve veřejně přístupných zahradách a parcích, podél vodotečí a návesních nádrží a v dalších přírodně či kulturně hodnotných lokalitách. Mimo jiné jde o obnovu stávajících nebo vznik nových alejí, stromořadí, remízků, sadů, zelených bariér proti větru a prachu a podobně. Důležitou podmínkou je, že se v dané lokalitě musí jednat o historicky původní druhy a odrůdy, včetně těch geneticky a tvarově se odlišujících. V současné době je možné u Nadace ČEZ zažádat o grant Stromy v maximální výši 150 000 korun v rámci podzimní výsadby zeleně. Příjem žádostí končí 29. července. Více o grantech najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…