Nadace ČEZ: S podporou Langerové a Kašpárka v rohlíku získali mladí hudebníci přes 105 tisíc korun

05.09.2020 11:56

Zatímco na pódiu rozdávali lidem energii Aneta Langerová, David Stypka a Kašpárek v rohlíku, pod pódiem se na Oranžových kolech Nadace ČEZ vyšlapalo 105 238 korun pro mladé hudebníky ze ZUŠ Odry a ZŠ Loučná nad Desnou. Festival Energie pro kulturu v kouzelném prostředí ostravských Dolních Vítkovic přinesl radost stovkám diváků a zároveň pomohl dobré věci.

Nadace ČEZ: S podporou Langerové a Kašpárka v rohlíku získali mladí hudebníci přes 105 tisíc korun
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Mladí hudebníci ze Základní umělecké školy v Odrách na Novojičínsku, pro které se na Oranžovém kole vyšlapalo 52.983 korun, se zapojili i do programu festivalu. V hodinové produkci uchvátili diváky výborným provedením světových hitů i méně známých skladeb v podání Houslového souboru, Souboru bicích nástrojů a Jazzové kapely. „Zahrát si na takhle velkém pódiu ozvučeném profesionální aparaturou byl pro naše děti opravdu mimořádný zážitek a zároveň velká motivace do další práce,“ řekl ředitel školy Radek Zajac. Peníze od Nadace ČEZ škola využije na nákup nových hudebních nástrojů. „Některé naše nástroje už jsou opravdu hodně opotřebované a musíme je vyměnit. Potřebujeme hlavně klavír a saxofon,“ upřesnil ředitel.

Druhou organizací, kterou diváci podpořili a na handbicích pro ni vyšlapali 52.255 korun, je Základní škola z Loučné nad Desnou. Malá škola z vesnice pod vodní přečerpávací elektrárnou Dlouhé stráně je proslulá netradičním pojetím hudební výchovy, v níž se každý žák učí hrát na nějaký nástroj, čtyřmi pěveckými soubory i pořádáním festivalu Loučenská vločka. „Rozhodli jsme se tento dar od Nadace ČEZ předat dál. Uspořádáme několik adventních koncertů našich žáků, na které pozveme pracovníky sociálních služeb, například domovů pro seniory nebo zařízení pro hendikepované, kteří byli na jaře také v první linii boje s koronavirem a na rozdíl od zdravotníků nebo hasičů se na ně trochu zapomnělo,“ řekl ředitel ZŠ Loučná Petr Lukáš.

Cílem festival Energie pro kulturu je obnova kulturního života v Česku po koronavirové pauze a podpora umělců z jednotlivých regionů. V Ostravě se díky tomu kromě Langerové, Kašpárka v rohlíku a Cirku La Putyka představili i místní, například David Stypka nebo Komorní scéna Aréna. Putovní festival už proběhl na pěti místech republiky, 10. a 11. září ho čeká poslední zastávka v Liberci.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…