Nadace ČEZ: Tisíce zelených stromů s oranžovým rodokmenem vysadí naši zaměstnanci, připojili se i na východě Čech

08.10.2020 11:48

V Černilově – kousek od Hradce Králové měli dnes sraz dobrovolníci, kteří se rozhodli pomoci s výsadbou stromů na východě Čech. Dnes se jich sešlo 18. Zaměstnanci Skupiny ČEZ sázeli 30 – 40 cm vysoké sazeničky dubů v lese s místním názvem Kaltouz.

Nadace ČEZ: Tisíce zelených stromů s oranžovým rodokmenem vysadí naši zaměstnanci, připojili se i na východě Čech
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Během října a listopadu vyrazí do terénu desítky energetiků vybavených rýči, lopatami a krumpáči. V sedmi lokalitách po celé České republice budou sázet jedle, buky a další odolné stromy v místech nejvíce postižených kůrovcovou kalamitou. Loni na podzim přijala Skupina ČEZ závazek vysadit za každého zaměstnance v Česku jeden strom. Doposud dobrovolníci zvládli obohatit krajinu o zhruba 7 300 sazenic, celkem jich po dosažení cílené mety bude téměř 23 000. Výsadbu dalších 100 tisíc stromů a keřů v obcích a městech podpořila za posledních devět let téměř 60 miliony korun Nadace ČEZ.

Stejně jako loni patří nadcházející podzimní čas sázení stromků dobrovolníky z řad zaměstnanců ČEZ. Zatímco loňská pilotní akce zahrnovala zhruba 70 energetiků ve třech lokalitách, letos společnost nabídla devět termínů v sedmi regionech a zúčastní se celkem téměř dvě stovky zaměstnanců. Organizátoři průběh sázení přizpůsobili i přísným hygienickým opatřením kvůli pandemii covid-19.

„Kvůli jarní vlně koronaviru jsme museli zrušit sázecí dobrovolnické dny plánované na březen a duben, doufám tedy, že si to vynahradíme nyní na podzim. O sázení stromů je mezi zaměstnanci velký zájem. Spoustu našich lidí řádění kůrovce osobně zasáhlo, když byli svědky nuceného kácení lesů blízko jejich domovů. Chtějí přiložit ruku k dílu při obnově porostů tak, aby si krásu a rozmanitost lesa mohly v budoucnu užít i jejich děti či vnoučata,“ uvedla členka představenstva a ředitelka divize správa Michaela Chaloupková. Podle ní sázení stromů, které biologicky zachycují skleníkové plyny, také přirozeně doplňuje strategii postupné dekarbonizace výrobního portfolia Skupiny ČEZ. „K našim ekologickým závazkům se hlásíme a pracujeme na jejich splnění kombinací mnoha různých kroků,“ doplňuje Chaloupková.

V loňském roce vyrazily dobrovolnické sázecí čety na Vysočinu, do Beskyd a do Středočeského kraje. Pod dohledem odborníků vrátili energetici do přírody na 7300 sazenic převážně buků, jedlí, dubů a olší. Kombinace dřevin, které jsou v daném regionu původní, má zaručit do budoucna větší odolnost vysázených lesů. Stejné podmínky platí i pro letošní výsadbu.

Závazek „za každého zaměstnance strom“ doplňuje další aktivity ČEZ v této oblasti. Nadace ČEZ například již devět let vyhlašuje grant „Stromy“ pro obce, města a od letoška nově i pro neziskové organizace, jako jsou dobrovolní hasiči, myslivecké spolky, či školy. Jeho prostřednictvím již podpořila 549 projektů výsadby zeleně v částce skoro 60 mil. Kč. „Pokračujeme v podpoře obnovy starých a výsadby nových alejí, které do české kulturní krajiny přirozeně patří. Letos jsme ale grant rozšířili i na obecní sady, parky, či veřejné zahrady. Zájem je enormní, za letošek jsme schválili podporu ve výši osm milionů korun,“ uvádí ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Největší kus práce ale odvádí Skupina ČEZ v rámci rekultivací krajiny po těžbě uhlí. Od roku 2004 eviduje téměř 11 milionů vysazených sazenic. Nejedná se při tom pouze o lesní porosty – část rekultivací spadá do zemědělského typu, kde se zakládají i nové sady, vinice, nebo jiná zeleň. Tempo rekultivační výsadby plánuje Skupina ČEZ v nejbližší době zvýšit až na milion kusů zeleně ročně.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…