Nadace ČEZ: V Ostravě uspořádali pacienti s roztroušenou sklerózou vlastní výstavu

30.12.2014 20:31

Pacienti s roztroušenou sklerózou představují svá originální díla v ostravské Galerii Mlejn. Výstava uměleckých prací, kterou pro své klienty pořádá centrum Roska Ostrava, odstartovala v úterý 9. prosince a k vidění bude až do 5. ledna. Možnost ukázat výtvarné práce pacientů široké veřejnosti umožnila sdružení Nadace ČEZ, která mu věnovala příspěvek ve výši 100 000 Kč.

Nadace ČEZ: V Ostravě uspořádali pacienti s roztroušenou sklerózou vlastní výstavu
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Brány výstavy budou v Galerii Mlejn otevřeny do 5. ledna 2015. Na místě si návštěvníci mohou prohlédnout originální díla vytvářená širokým spektrem výtvarných i rukodělných technik. Roska Ostrava využije nadační příspěvek i na další činnosti, které pro své klienty pravidelně pořádá, jako například zdravotní cvičení, hippoterapie, rekondiční pobyty, výlety a společenské akce. „Výstavu stejně jako veškeré další aktivity jsme se snažili zpřístupnit i našim imobilním pacientům, kterých neustále přibývá, což je finančně náročné. Řádné zázemí nám umožňuje práci zkvalitnit a zpřístupnit většímu počtu osob s roztroušenou sklerózou,“ uvedla Naděžda Nováková, předsedkyně Rosky Ostrava.

Roska Ostrava je regionální jednotkou organizace Unie Roska v ČR. Jejím cílem je udržovat pacienty s RS soběstačné a společensky aktivní. Centrum funguje jako kontaktní místo, kde mohou pacienti pod odborným vedením získávat cenné znalosti a vyměňovat si zkušenosti s onemocněním. Počet členů centra neustále narůstá, v současné době sdružuje zhruba 150 pacientů, z nichž téměř třetina je imobilních.

Činnosti sdružení podpořila Nadace ČEZ v rámci svého grantového programu Podpora regionů, který je zaměřen na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Ty se mohou týkat podpory dětí a mládeže, osob s handicapem, kultury, sportu, životního prostředí, sociální péče, zdravotnictví, vědy a vzdělání. „Roska Ostrava je na území Ostravy a blízkého okolí jedinou organizací zaměřenou na osoby s RS. Nesmírně rádi jsme podpořili toto pro mnoho lidí životně důležité místo, které nabízí svým pacientům jak významnou fyzickou, tak psychickou pomoc,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.
Více informací na www.nadacecez.cz                    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…