Nadace ČEZ: Výstava v Jízdárně Pražského hradu je poctou české krajinomalbě

07.09.2015 13:07

Výstava s názvem Má vlast – pocta české krajinomalbě se snaží posílit vědomí náležitosti k vlastní zemi prostřednictvím unikátních děl ze sbírek Pražského hradu i předních uměleckých institucí. Realizaci expozice, která je v prostorách Jízdárny Pražského hradu k vidění až do 1. listopadu, podpořila Nadace ČEZ příspěvkem 400 tisíc korun.

Nadace ČEZ: Výstava v Jízdárně Pražského hradu je poctou české krajinomalbě
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Jedinečná expozice 450 obrazů a 150 kreseb zapůjčených ze sbírek Pražského hradu a předních uměleckých institucí nabídne návštěvníkům vývoj naší krajinomalby v chronologické posloupnosti s důrazem na význačná období, krajinářské školy a nejvýraznější osobnosti. „Výstava takového rozsahu a kvality se v Jízdárně Pražského hradu koná poprvé. Jediná srovnatelná expozice s naší současnou byla uspořádána před dvaatřiceti lety akademikem Jiřím Kotalíkem ve Valdštejnské jízdárně,“ řekl Ivan Exner, předseda Spolku výtvarných umělců Mánes, který společně se Správou Pražského hradu expozici spolupořádá. „Jsem přesvědčen, že česká veřejnost po desetiletích naprosté vyprahlosti a marného čekání na umění ocení možnost zhlédnout ta nejlepší díla vzniklá v průběhu 18. – 21. století.“

Výstava „Má vlast – pocta české krajinomalbě“ je jedinečnou přehlídkou mistrů české krajinomalby. Mezi exponáty je možné nalézt kresby Mikoláše Alše, Josefa Lady, Antonína a Josefa Mánesových, Emila Filly, Václava Špály, Jana Zrzavého a mnoha dalších předních českých umělců. Některá vystavená díla navíc nebyla doposud veřejnosti nikdy prezentována.

Konání výstavy v Jízdárně Pražského hradu podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového programu Podpora regionů, který je zaměřen na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Krajinomalba patří k divácky velmi atraktivním výtvarným okruhům. Tato jedinečná výstava otevírá prostor pro poznání a vnímání naší krajiny i předních umělců a celkově tak prospěje společenskému povědomí o hodnotách národní kultury,“ sdělila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

7:02 Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

Ústecký kraj v uplynulých deseti letech úzce spolupracoval s regionem srbského Banátu. V letošním ro…