Nadace ČEZ pomohla ochránit obyvatele a personál Domu sv. Františka

20.04.2020 12:39

Kritický nedostatek účinných ochranných a desinfekčních prostředků byl po vypuknutí epidemie COVID-19 největší problém obyvatel a personálu Domu sv. Františka českobudějovické diecézní charity ve Veselí nad Lužnicí.

Nadace ČEZ pomohla ochránit obyvatele a personál Domu sv. Františka
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Vyřešit ho a minimalizovat rizika kontaktní nákazy pomohla Nadace ČEZ. Ta v rámci speciálního krizového grantu po celé zemi podpořila více než 650 projektů za 30 miliónů korun.

„Díky příspěvku Nadace ČEZ jsme mohli vlastní cestou rychle nakoupit desinfekci na ruce, desinfekci na plochy, jednorázové roušky, ochranné obleky a jednorázové rukavice, tedy ochranné prostředky, které nám kriticky chyběly a z veřejných zdrojů je nebylo možné získat,“ uvedl ředitel Diecézní charity České Budějovice Jiří Kohout a poznamenal, že nadační pomoc byla důležitá zejména proto, že byla rychlá.

„V našem případě stoprocentně platilo: Kdo rychle dává, dvakrát dává. Možnost zajistit základní ochranné prostředky pro všechny obyvatele chráněného bydlení a veškerý personál, který zde musí být nepřetržitě k dispozici, a k tomu mít v rezervě účinné ochranné prostředky, měla na personál domu velmi uklidňující účinek,“ zdůraznil Kohout.

Dům sv. Františka ve Veselí nad Lužnicí je celoročním chráněným bydlením pro osoby se zdravotním postižením nad 30 let, které mají sníženou soběstačnost z důvodu tělesného nebo mentálního hendikepu, či kombinace obou postižení, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby, například s domácností, hygienou, zajištěním stravy a udržením sociálních kontaktů. Služba chráněného bydlení cílí na podporu soběstačnosti klientů a rozvoj jejich dovedností, umožňujeme uživatelům služby prožít aktivní, plnohodnotný a důstojný život.

„Dům sv. Františka má celkovou kapacitu 38 osob, které jsou ubytovány v jednolůžkových bytech, k dispozici je i několik bytů dvoulůžkových. Péče je co nejvíce přizpůsobena domácím zvyklostem klientů. Klienti se mohou účastnit různých aktivizačních činností, výletů, kulturních akcí i pravidelných bohoslužeb přímo v kapli v Domě sv. Františka,“ doplnil Kohout.

Energetici podpořili Diecézní charitu České Budějovice prostřednictvím speciálního grantu Krizová pomoc 2020, stejně jako dalších více než 650 projektů za zhruba 30 miliónů korun. Jednorázovou rychlou podporu ve výši až 50 tisíc korun bylo možné uplatnit v podstatě na cokoli, co souvisí s bojem proti onemocnění COVID-19.

„Chtěli jsme pomoci hlavně rychle, protože čas hraje v době epidemie klíčovou roli. Grantové řízení jsme proto maximálně zjednodušili a o projektech se rozhodovalo každý den včetně víkendů on-line,“ poznamenala ředitelka Nadace ČEZ Michaela Zíková.

Dům sv. Františka – chráněné bydlení ve Veselí nad Lužnicí je jedním z projektů Diecézní charity České Budějovice, jejímž zřizovatelem je Biskupství českobudějovické. Dům byl stavěn se záměrem, pomoci lidem postižených povodněmi. Tato potřeba pomoci se postupně vytrácela a dům se začal plnit převážně seniory, jejichž stav vyžadoval pomoc jiné fyzické osoby. Jako pobytové zařízení sociální služby bylo otevřeno dne 10. října 2005.

Diecézní charita České Budějovice je nestátní nezisková organizace zřizovaná Biskupstvím českobudějovickým. Svou činností zajišťuje podporu, koordinaci a servis farním, městským a oblastním Charitám v celé českobudějovické diecézi. Zároveň sama profesionálně zřizuje několik sociálních služeb, organizuje humanitární pomoc a podílí se na dalších projektech. Diecézní charita ČB pomáhá už více než čtvrt století lidem ohroženým domácím násilím, seniorům, cizincům a migrantům, lidem ohroženým sociálním vyloučením a dalším cílovým skupinám. 

Nadace ČEZ vznikla v roce 2002 jako jedna z prvních firemních nadací v ČR. Každoročně podporuje řadu projektů, které reagují na aktuální potřeby společnosti. Oranžové schody pomáhají integrovat žáky a studenty se zdravotním handicapem, Oranžová hřiště dávají dětem i dospělým bezpečný prostor pro sport a hry, Oranžové učebny podporují výuku technických předmětů na základních a středních školách, Podpora regionů dává příležitost rozvoji komunitního života. Oranžové kolo zapojuje do pomoci potřebným veřejnost, osvětlené Oranžové přechody zvyšují bezpečnost chodců a Stromy přinášejí do měst a obcí novou zeleň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…