Národní divadlo Moravskoslezské: Hana Mikulenková vystaví své obrazy v Divadle Antonína Dvořáka

07.09.2017 22:08

Výstavy v Galerii současné malby ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka pokračují v sezóně 2017/2018 s novým kurátorem Martinem Mikoláškem. Jako první bude své obrazy prezentovat umělkyně Hana Mikulenková. Vernisáž k výstavě s názvem PRESENT CONTINUOUS se uskuteční 11. září v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Národní divadlo Moravskoslezské: Hana Mikulenková vystaví své obrazy v Divadle Antonína Dvořáka
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Hana Mikulenková pochází z Valašského Meziříčí. Vystudovala Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě, obor malba, IV. ateliér Ivana Csudaie, kde absolvovala v roce 2011. Výtvarným uměním se zabývá i jako kurátorka. Donedávna profilovala výstavní program ostravské Industrial Gallery. V současné době žije v Rožnově pod Radhoštěm.

Malby, kresby a grafické listy Hany Mikulenkové jsou ve svém výrazu jen na první pohled možná až překvapivě nežensky robustní, nervní a bezprostřední, při bližším zkoumání ovšem ženský element vystoupí z barevných vrstev a potvrdí se jak ve volené barevnosti, tak i ve frekventovaných námětech. „Smyslem tvorby Hany Mikulenkové není stálost intelektuální spekulace, ale eruptivní proměnlivost smyslově-emocionální extáze. Říká o sobě, že má srdce námořníka – nestálé, divoké, netrpělivé a toužící objevovat nepoznané. Taková je i její malba – smyslová, proměnlivá, rychlá, nezdržující se detaily, uzurpující si pozornost diváka a nekompromisní ve svém výrazu,“ uvádí kurátor Martin Mikolášek.

„Obrazy, které malovala v době svého absolutoria, jsou typické svou explicitní afinitou ke streetové estetice – odtud sprejem stříkané barvy, jemné lazury, stékající barva, ale i časté zapojování písma a vlastně i volená symbolika charakteristická svou nehledanou jednoznačností. Další vývoj je, slovy autorky, ve znamení postupného zklidnění a vyvázání se z vazeb ke graffiti. Z obrazových ploch postupně mizí písmo a lazury jsou stále častěji doplňovány a přehlušovány pastózním nanášením a hnětením barevné hmoty. Bezprostřední prožitek a zpřítomnění silné emoce z tvorby ale nadále zůstává jedním z charakteristických poznávacích znamení její aktuální tvorby,“ pokračuje kurátor.

Do svých obrazových kompozic velmi často zapracovává motivy mořské hladiny, lodí, vegetace a květin. Konfrontován s těmito náměty i volenou barevností se ocitá divák kdesi uprostřed koloristické fiesty jihomořského světa, v níž bohatost barev, vůní, smyslových prožitků a emocí téměř nezná hranic. Není to náhodou – podstatnou roli zde hrají reálné prožitky a vzpomínky, které Hana Mikulenková nasbírala během své stáže na univerzitě v Brazílii a možná i během pozdějšího rezidenčního pobytu v portugalském Lisabonu: „Vzpomínám nebo spíše si vizuálně vybavuji nádherná exotická místa zalitá sluncem, která jsem navštívila, jejich barvy, světlo, vůně a dynamiku. Je to pro mě pocitová záležitost, nejsou to žádné fotky do zaprášených alb nebo příspěvky na sociální sítě, ale schopnost místo a moment procítit v ten daný okamžik…,“ uvádí Hana Mikulenková v rozhovoru z roku 2015.

„Uprostřed bohatství senzuálních podnětů a hojnosti prožitků se pak nutně proměňuje i zintenzivňuje její vidění barev a mění se prožitek vlastní temporality. Přítomnost jakoby uprostřed barevné férie setrvávala a stále probíhala (present continuous) a autor i divák se tak mohou stále znovu prodírat a fascinovaně se opájet bující vegetací malířských tahů podaných dynamickými expresivně rozmáchlými gesty,“ dodává Mikolášek.

Vernisáž k výstavě s názvem PRESENT CONTINUOUS se uskuteční 11. září 2017 v 18 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Výstava bude otevřena vždy hodinu před představením až do 24. října 2017.

Výstavní projekty v sezóně 2017/2018 jsou realizovány ve spolupráci s kurátorem Mgr. Martinem Mikoláškem za finanční podpory statutárního města Ostrava.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…