Národní muzeum: Do Národopisného muzea zavítali dráteníci

30.09.2018 20:20

Zajímá vás, jakými proměnami prošlo drátenické řemeslo od svých počátků až do současnosti? Pak si určitě nenechte ujít novou výstavu v Národopisném muzeu Národního muzea s názvem Dráteníci a drátenictví.

Národní muzeum: Do Národopisného muzea zavítali dráteníci
Foto: prahapamatky.cz
Popisek: Národní muzeum

Národopisné muzeum Národního muzea, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5

Postava vandrujícího slovenského dráteníka patří v české kultuře k dobře zažitým romantickým obrazům. Skutečnost je však mnohem pestřejší – drátenictví totiž nebylo jen způsobem obživy chudých řemeslníků, ale vyvinulo se od skromných počátků až k průmyslovým dílnám či umělecké tvorbě. Výstava představuje všechny tyto jeho podoby.

Práce s drátem a plechem byla pro obyvatele Kysucí a některých dalších slovenských regionů důležitým způsobem obživy přinejmenším už od 19. století. Zrodil se tak postupně fenomén slovenského dráteníka, který procházel krajem a nabízel opravy hrnců i drátěné zboží vlastní výroby. V českých zemích se navíc stal romantickým symbolem chudého, ale pracovitého bratra – Slováka. Řemeslo ale zdaleka nezůstalo u této své jednoduché podoby – šikovní dráteníci začali brzy zakládat dílny, z nichž se někdy vyvinuly skutečné průmyslové podniky. Se svými výrobky slavili úspěchy v mnoha evropských zemích, ale třeba i ve Spojených státech nebo carském Rusku.

Původní prostá podoba drátenictví během 1. poloviny 20. století postupně zanikla, avšak drátenické dovednosti se uchovaly v některých rodinách či prostřednictvím mistrů lidových řemesel. V dobách, kdy už pro vandrovní dráteníky nezbývalo na světě mnoho místa, dostalo řemeslo spíše uměleckou tvář a pro mnohé lidi se stalo koníčkem.

Výstava Dráteníci a drátenictví představí všechny tyto tváře řemesla. Uvidíte historické drátenické výrobky i náčiní zapůjčené z muzeí v Čadci a Žilině, tvorbu mistrů spojených se slovenským Ústredím ľudovej umeleckej výroby i ukázky z prací současných tvůrců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…