Národní muzeum otevírá novou výstavu Smetana zapomenut v kameni aneb Výlety zapomníky

04.12.2017 16:05

V Muzeu Bedřicha Smetany bude od 6. prosince 2017 až do 20. prosince 2018 k vidění nová fotografická „smetanovská“ výstava, tentokrát věnovaná pomníkové tvorbě.

Národní muzeum otevírá novou výstavu Smetana zapomenut v kameni aneb Výlety zapomníky
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava vznikla na základě ročního rozsáhlého terénního průzkumu po celé České republice, během něhož bylo zaznamenáno kolem 100 objektů zvěčňujících významného skladatele. Veřejná vernisáž výstavy se uskuteční v úterý 5. prosince od 17.00 hod. a návštěvníci se zde během ní budou moci zaposlouchat do árií z oper Prodaná nevěsta a Hubička v podání Jitky Rosypalové za klavírního doprovodu Hany Šimerové.

Téma nové výstavy Smetana zapomenut v kameni aneb Výlety zapomínky navazuje na portrétní výstavu Podoby Bedřicha Smetany s podtitulem Jak Smetanu viděli umělci 19. a 20. století, kterou Muzeum Bedřicha Smetany oslavilo v roce 2004 dvojí smetanovské výročí. Příprava této výstavy, komponované především z vlastních sbírek, se stala zároveň pobídkou k tomu, pokusit se zjistit, jak je Smetana jako ikonografický motiv zastoupen i v jiných českých muzeích a galeriích. Nepochybně významnou součást smetanovské ikonografie tvoří i rozmanitý materiál vztahující se v různých časových etapách k soutěžním návrhům a realizacím pomníků a pamětních desek. Na základě terénního průzkumu v roce 2015 bylo zjištěno kolem 100 objektů. Smetana zapomenut v kameni je fotografickou výstavou, která se věnuje pouze pomníkové tvorbě v plenéru. „Cestovali jsme za Smetanou, za jeho kamennou existencí. Celý rok. Od Aše až k Beskydám. Přesněji od Karlových Varů až po Frýdek-Místek, od Nového Boru až po Jindřichův Hradec, od Teplic až po Uherské Hradiště. Fotografie dokumentují stav roku 2015, někdy jsme však také sáhli po historických fotografiích, pokud přinášejí zajímavé srovnání. Ty sochy mluví. O Mistrovi, jak jej viděla doba. I o jeho sochařích, jak jej viděli oni. V neposlední řadě i o vynaložených finančních prostředcích. Měl by mluvit i titul výstavy. Mluví se tu o dvojím zapomnění. Mistr Smetana byl sochaři zhmotněn – jako kamenná vize. Pro další generace. Zapomenut, či zapamatován? Naše generace však nemůže také nevidět, jak byl náš Mistr zapomenut ještě jednou. Ne vždy, ale přesto až bolestně často. Těmi, kteří se dnes o něj mají starat. Nemůžeme tu prezentovat detailní záběry, ty by o stavu zapomnění promluvily úderněji. Jediní, kdož nezapomínají nikdy, jsou holubi... ,“ říkají k výstavě její autoři Jana Plecitá a Ivan Žáček.

Během vernisáže zazpívá Árie z oper Prodaná nevěsta a Hubička Jitka Rosypalová za klavírního doprovodu Hany Šimerové.

Vstup na vernisáž je zdarma, na výstavu je v ceně běžného vstupného.

Více informací naleznete na www.nm.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…