Národní muzeum přichází se svými výstavami do domovů pro seniory

28.06.2021 12:39

Národní muzeum vytvořilo zcela nový projekt s názvem Do muzea? Třeba hned!, který nabízí domovům pro seniory jedinečnou možnost zapůjčit si zdarma vybrané panelové výstavy a umožnit tak svým klientům kulturní zážitek, aniž by museli vážit dlouhou cestu do muzea.

Národní muzeum přichází se svými výstavami do domovů pro seniory
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Smyslem je nejen v době trvání koronavirové epidemie zprostředkovat výstavy všem, kdo se nemohou vypravit do Národního muzea osobně a zároveň ani nemají možnost využít prohlídky v online prostředí.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Do projektu se jako první zapojil Domov Pod Kavčí Skálou v Říčanech, kde nyní probíhá výstava s názvem Fenomén Masaryk.

Národní muzeum se dlouhodobě snaží vycházet vstříc všem svým příznivcům a zájemcům o kulturu. V uplynulém roce, kdy byla muzea často zcela uzavřena, hledalo cestu k návštěvníkům, aby s nimi neztratilo kontakt a mohlo jim stále nabízet nové a zajímavé vyplnění volného času. Ačkoliv se Národní muzeum v této době primárně zaměřilo na online prostředí, rozhodlo se vytvořit také projekt Do muzea? Třeba hned!, který umožní kulturní rozptýlení i těm, kteří se do muzea virtuálně ani fyzicky dostat nemohou. Vznikly tak hned čtyři panelové výstavy, které je nyní možné si zapůjčit. Národní muzeum výstavy nejen vytvořilo, ale také je v domovech zdarma nainstaluje. Všichni klienti se tak budou moci detailně seznámit s tématy jako Sametová revoluce 1989, Karel IV, Rusalka nebo Fenomén Masaryk.

A na co konkrétně se mohou klienti domovů pro seniory těšit?

- Sametová revoluce 1989: zobrazuje pomocí ilustrací od studia Tomski & Polanski, dobových fotografií a poutavých textů události předznamenávající jak vznik Sametové revoluce, tak i revoluci samotnou.
- Rusalka: představuje operu Rusalka, dílo skladatele Antonína Dvořáka, kterou napsal na sklonku svého života. Výstava představí Antonína Dvořáka, samotnou operu a její nejslavnější interprety, kopii skic kostýmních návrhů z opery Rusalka a přebaly prvních vydání gramofonových desek.
- Karel IV., král český a císař římský: popisuje mocenský vzestup Lucemburků v Evropě, nástup Lucemburků na český trůn a jako vrchol právě vládu Karla IV., který učinil z českých zemí a zejména z Prahy centrum říšského dění. - Neopomenutelnou částí výstavy jsou i ukázky architektonického rozvoje právě za vlády Karla IV.
- Fenomén Masaryk: přibližuje postavu Tomáše G. Masaryka nejen jako prvního československého prezidenta, ale i jako osobnost intelektuální, ovlivňující soudobé dění a zastánce morálních hodnost a pokrokových myšlenek platných dodnes v celosvětovém měřítku.

V současné chvíli Národní muzeum aktivně oslovuje vybrané domovy pro seniory, avšak přihlásit se může vedení kteréhokoliv zařízení, jež by mělo o zapůjčení výstav zájem. Do budoucna má Národní muzeum v plánu oslovovat také například nemocnice.

“Národní muzeum je zde skutečně pro všechny. Snažíme se připravovat atraktivní vzdělávací a zábavné programy pro děti, školy i rodiny. Jsme aktivní ve virtuálním prostoru a lidé s námi mohou být i prostřednictvím svým počítačů, tabletů či telefonů. Nezapomínáme však ani na seniory, pro které je mnohdy osobní návštěva muzea problémem a on-line svět složitý a cizí. Proto během koronavirové epidemie vznikl projekt Do muzea? Třeba hned!. Jeho prostřednictvím tak Národní muzeum přichází do domovů pro seniory prostřednictvím svých výstav. Do budoucnosti pak projekt plánujeme rozšířit i o nemocnice a společně s výstavami pořádat i besedy s našimi odborníky,” říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Veškeré informace o projektu včetně kontaktních osob naleznete na oficiálních stránkách Národního muzea www.nm.cz v sekci Výstavy. Rezervaci výstav je možné domluvit i přímo na emailu martin.musil@nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…