Národní památkový ústav: Novinky při prohlídce vodního hradu Švihov

12.08.2018 8:47

Ačkoliv zvenku se může návštěvníkům zdát vodní hrad Švihov už pět století pořád stejný, vybavení jeho vnitřních prostor a průběh prohlídkových tras se stále vyvíjí a mění.

Národní památkový ústav: Novinky při prohlídce vodního hradu Švihov
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V polovině letošního července se dostalo i na prohlídkový okruh Kuchyně, který někteří návštěvníci vnímají spíše jako „Popelku mezi prohlídkovými okruhy“. Nyní v něm mohou obdivovat středověký žernov v chlebovém sklepu a nakouknout do nově zrekonstruovaného sklepení pod první a druhou bránou.

Prohlídkový okruh Kuchyně není tak reprezentativní, jako prohlídkový okruh Hrad s vyzdobenými místnostmi pro šlechtu. Jedná se o ukázku jakéhosi zázemí hradu s jednoduše a účelně zařízenými místnostmi v nižších patrech. Prostory okruhu Kuchyně návštěvníkům prezentují místnosti pro hradní sloužící – mléčný a vinný sklep, potravinové sklepy, hejtmanskou kancelář, obranné parkány a strážnici. Prohlídka vrcholí v černé kuchyni.

V letošní sezóně byl chlebový sklep doplněn o zajímavý exponát středověkého žernovu – ručního rotačního mlýnku na obilí. Ten vymysleli Keltové na konci starověku a ještě v období před naším letopočtem importovali i na naše území. Tento vynález mnohonásobně zvýšil efektivitu práce při drcení obilí – do té doby celodenní práce se dala stihnout za pár minut. Žernovy se používaly i ve středověku, neboť se dají snadno přenášet a mohou být umístěny téměř kdekoliv. Až v momentě, kdy byl v Čechách vybudován dostatek mlýnů, ztratily žernovy své uplatnění.

Druhou novinkou je možnost nahlédnout do nově zrekonstruovaného sklepení v prostoru pod přechodem mezi první a druhou bránou hradu. V něm byla údajně umístěna stavidla, pomocí kterých se dalo zatopit vnitřní nádvoří v případě dobývání hradu. V loňském roce bylo sklepení opraveno při archeologických vykopávkách a rekonstrukcích středověké dlažby. Tyto rekonstrukce byly v současnosti ukončeny a sklepení mohou spatřit i oči běžných návštěvníků našeho hradu.

Poslední srpnová novinka se týká prohlídkového okruhu Věž. Po dlouhých přípravách začala realizace nové instalační náplně tohoto okruhu. Návštěvníky tato trasa v novém přivítá již letos na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…