Národní památkový ústav: Práce na obnově lysické zámecké zahrady a zahradnictví pokračují

13.09.2022 11:48 | Tisková zpráva

Ani prázdninové měsíce nezbrzdily práce na rozsáhlé obnově zámecké zahrady a zahradnictví (zahájeno v říjnu 2021, plánované dokončení v prosinci 2023).

Národní památkový ústav: Práce na obnově lysické zámecké zahrady a zahradnictví pokračují
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Sloupy proslulé kolonády v zámecké zahradě už svítí novými omítkami, ukončeny jsou už všechny zemní práce společně s rozvody všech sítí v areálu. Ohradní a opěrné zdi jsou staticky zajištěny, dozděny a přespárovány. Na některých jsou už montovány treláže, u kterých se příští rok začnou vysazovat jabloně nebo růže (vše podle historických pramenů, aby se po dokončení obnovy, zahrada vizuálně přiblížila co nejvíc té z konce 19. století).

Práce na štětových cestách pokračují a v zahradnictví se brzy začne zasklívat horní obnovený skleník, intenzivně pracují topenáři tak, aby bylo možné koncem října přestěhovat všechny palmy, strelicie, vavříny a mnohé další rostliny v květináčích, letněné na nádvořích, do tepla skleníků.

Restaurátoři už navracejí zrestaurovanou výzdobu na svá místa. Časový harmonogram se daří dodržet i přes aktuální problémy s dodávkami materiálů a za to děkujeme dodavatelské firmě i jejich subdodavatelům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…