Národní technická knihovna oslaví 300. výročí koncertem Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers

10.01.2018 13:28

Národní technická knihovna (NTK) zve širokou veřejnost na koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, který se koná v úterý 16. ledna 2018 v prostorách NTK. Hudební vystoupení populárního interpreta a jeho orchestru je součástí oslav již třísetleté historie NTK.

Národní technická knihovna oslaví 300. výročí koncertem Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní technická knihovna

Počátky nejstarší technické knihovny v ČR jsou spojeny se jménem prvního stavovského profesora inženýrství Christiana Josefa Willenberga, jenž v Praze zahájil 1. ledna 1718 vyučování, a položil tak základy technického vysokého školství v českých zemích a současně i knižního fondu NTK.

„NTK slaví své třísté narozeniny. Věříme, že koncert významného swingového orchestru a jeho frontmana Ondřeje Havelky návštěvníky knihovny potěší a budou slavit s námi,“ uvedl ředitel NTK Martin Svoboda.

První zmínku o budoucí technické knihovně obsahuje dekret vydaný dne 9. listopadu 1717 českými stavy, které se s platností k 1. lednu 1718 rozhodly zřídit profesuru inženýrství a jmenovat Willenberga profesorem. Tento bývalý fortifikační důstojník dále obdržel od stavů pro výuku studentů 300 zlatých na nákup knih, modelů a přístrojů. Vyučování probíhalo ve Willenbergově soukromém bytě, kde byla umístěna i knihovna, jež se postupně stěhovala do bytů Willenbergových nástupců. Teprve v roce 1777 získal tehdejší profesor F. L. Herget první stálé prostory pro výuku v Klementinu, do něhož se knihovna přestěhovala v roce 1935. Bývalý jezuitský klášter však postupně přestal nárokům knihovny vyhovovat, proto v roce 2006 začala stavba nové budovy v Dejvicích. S přestěhováním v roce 2009 získala instituce i současný název Národní technická knihovna.

„Při návštěvě dnešní moderní budovy NTK v Praze Dejvicích by mohlo někoho překvapit, že její počátky sahají až do doby baroka. Profesora Willenberga by jistě nadchlo, kdyby viděl, jak se jeho sbírka knih rozrostla a jaké služby dnes poskytujeme našim registrovaným zákazníkům,“ poznamenal Svoboda.

Koncert O. Havelky a jeho Melody Makers začne v 18 hodin v Centrální hale služeb ve 2. patře knihovny a nabídne výběr nejlepších skladeb z reportoáru známého orchestru hrajícího jazz, swing a taneční hudbu z 20., 30. a raných 40. let 20. století. Akci mohou vedle registrovaných zákazníků NTK navštívit zcela zdarma i všichni ostatní zájemci z řad veřejnosti.

Národní technická knihovna je největší a zároveň nejstarší knihovna technické literatury v České republice. V moderní budově v centru Kampusu Dejvice nabízí klíčové informační zdroje, kvalitní služby a velkorysý prostor pro studium a týmovou práci. Funguje také jako společenské centrum s galerií, kavárnou a konferenčním sálem. Více informací na ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…