Národní technické muzeum rozšíří depozitáře a zkvalitní správu sbírek

24.07.2017 20:31

NTM zahájilo za přítomnosti ministra kultury ČR Daniela Hermana a médií projekt rozvoje depozitárního areálu v Čelákovicích.

Národní technické muzeum rozšíří depozitáře a zkvalitní správu sbírek
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Projekt, jehož záměrem je vybudování nové moderní haly pro sbírkové předměty, které dosud neměly kvalitní uložení, jejich konzervování a digitální evidence, bude financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj a jeho celkové náklady budou činit 118 mil. Kč. Tento den bude v Čelákovicích slavnostně podepsána smlouva mezi Ministerstvem kultury ČR a Národním technickým muzeem o realizaci tohoto projektu, který skončí v roce 2021.

Generální ředitel NTM Karel Ksandr k tomu uvedl: „Národní technické muzeum, které spravuje 75 tis. sbírkových předmětů a souborů evidovaných v Centrální evidenci sbírek MK ČR, dokumentujících významné úspěchy a počiny vývoje české techniky, průmyslu a vědy, se potýká s nedostatkem vhodných depozitářů pro umístění svých sbírek. Jsem velmi rád, že se situace změní a tento projekt zajistí kvalitní uložení množství jedinečných předmětů, včetně těch, které byly zachráněny v roce 2002 ze zatopené karlínské Invalidovny a dosud jsou uloženy v nevyhovujících prostorách NTM na Masarykově nádraží, kde plánujeme vybudovat Železniční muzeum.“

Ze sbírkového fondu Národního technického muzea je v devatenácti stálých expozicích v hlavní budově muzea v Praze, v Centru stavitelského dědictví NTM v Plasích a v nově zpřístupněném Železničním depozitáři v Chomutově veřejnosti prezentováno necelých 7 % exponátů. Většina sbírky, která se stále rozšiřuje, je uložena v depozitářích, kde je k dispozici badatelům a je uchovávána pro další generace a případnou prezentaci. Národní technické muzeum si nechalo v roce 2015 zpracovat plán rozvoje areálu v Čelákovicích s výhledem až do roku 2050. Nová depozitární hala, jejíž budování nyní NTM zahajuje, z tohoto záměru vychází a bude vybavena moderní skladovou a manipulační technologií. Předměty, které do ní budou uloženy, projdou pečlivou konzervací a dokumentací. V rámci udržení jednotné architektonické koncepce navazuje řešení budovy na již dokončené haly z předchozích let.

Projekt „Rozvoj depozitárního areálu Čelákovice“ získal podporu v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a financován bude z Evropského fondu pro regionální rozvoj s celkovými náklady více než 118 mil. Kč. Proběhne v letech 2017 až 2021. Jedná se o druhý z velkých projektů, které Národní technické muzeum z Evropských fondů uskuteční. V letech 2012 až 2015 NTM velmi úspěšně realizovalo obnovu hospodářského areálu kláštera v Plasích. Celkové náklady projektu Centra stavitelského dědictví Plasy NTM tehdy přesáhly 337 mil. Kč.

Název projektu: Rozvoj depozitárního areálu Čelákovice
Registrační číslo projektu: CZ.06.3.33/0.0/0.0/16_026/0001625
Operační program: Integrovaný regionální operační program pro období 2014-2020 (IROP)

  • prioritní osa: 3. – Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí
  • specifický cíl: 3.1 – Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví
  • investiční priorita: 6c – Zachování, ochrana, propagace a rozvoj přírodního a kulturního dědictví

Rozpočet: 118 384 388 Kč
Doba realizace: 2017 – 2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…