Národní technické muzeum slaví další mimořádně úspěšný rok

20.01.2015 12:22

Národní technické muzeum letos vstoupilo do své páté sezóny po znovuotevření. Jsme potěšeni, že v loňském roce jsme zaznamenali další úspěchy a do budovy na Letné zavítalo 231 084 návštěvníků. Nárůst návštěvnosti oproti roku 2013 tak činí více jak 10%.

Národní technické muzeum slaví další mimořádně úspěšný rok
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Muzeum bylo v roce 1908 založeno především z iniciativy profesorů dnešního ČVUT a první expozice otevřelo dva roky na to ve Schwarzenberském paláci na Pražském hradě. Nová budova na Letné dostavěná během druhé světové války muzeu plně nesloužila až do počátku 90. let a teprve v roce 2013 byla budova NTM po 75 letech plně dokončena a zařízena včetně 14 stálých expozic.

Návštěvnost 2012 – 2014

rok 2012 – 205 083 návštěvníků
rok 2013 – 210 004 návštěvníků
rok 2014 – 231 084 návštěvníků

Od znovuotevření se Národní technické muzeum těšilo a těší nebývalému zájmu návštěvníků a zájem neupadá, především proto, že během roku 2013 přibylo 6 nových expozic a nabídka muzea je velmi pestrá. V roce 2014 NTM připravilo 19 krátkodobých výstavních projektů, za nejúspěšnější můžeme považovat výstavu „Hudba ve spirále“, výstavu „Naše moře. Rakousko-uherské válečné námořnictvo“ nebo výstavu vozů Maserati. Zájem návštěvníků dokládá, že v roce 2014 muzeum přivítalo již 750. tisícího návštěvníka. Jsme potěšeni, že se jedná o nejnavštěvovanější muzejní budovu v České republice.

Národní technické muzeum pořádá také řadu doprovodných programů a dalších mimořádných akcí. V září 2014 NTM nově veřejnosti představilo projekt „V Národním technickém muzeu technika ožívá“, v rámci kterého budou na půdě NTM pravidelně představovány technické exponáty v akci.

V rámci edukační činnosti NTM se podařilo dokončit realizaci projektu „V technice je budoucnost“. Tento nový vzdělávací projekt, jehož prostřednictvím jsou moderní a atraktivní formou prezentovány technické obory žákům základních škol, vznikl se záměrem motivovat žáky ke vzdělávání v technických a řemeslných oborech, a podpořit tak proces volby povolání. Projekt byl finančně podpořen Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Aktuální nabídka Národního technického muzea

Aktuálně si mohou návštěvníci prohlédnout kromě 14 stálých expozic výstavy „No pain no game – nejbolestivější výstava na světě“, „Velká obrazová digitální revoluce Canon“, „Přemysl Koblic. Legendární postava české amatérské fotografie“, „Nuselský most. Historie, stavba, architektura“ a „Nejkrásnější kniha roku 2013“.

Tím náš výstavní plán v letošním roce nekončí, ale naopak začíná. Nosnou výstavou a tématem pro rok 2015 bude výstava s názvem „Parní stroje“ a výstava „150 let paroplavby“. Termínově nejbližší výstavou bude již tradiční výstava nominací „Czech Grand Design: Nominace 2014“. O přípravách těchto stěžejních výstav budeme průběžně informovat na našich webových stránkách www.ntm.cz.

I v letošním roce jsme připravili pro naše návštěvníky speciální dny se sníženým vstupným. Vstupy se týkají mimořádných výročí spojených s historií Národního technického muzea a České republiky. Všichni návštěvníci budou mít v těchto dnech možnost navštívit muzeum za vstupné 50,- Kč.

Seznam výročí – vstupné za 50 Kč pro všechny návštěvníky

15. 2. 2015 – Výročí znovuotevření Národního technického muzea
28. 3. 2015 – Den učitelů
17. 5. 2015 – k Mezinárodnímu dni muzeí a galerií připadajícímu na 18. 5. 2015
5. 7. 2015 – Výročí založení Národního technického muzea
28. 9. 2015 – Výročí prvního otevření expozic Národního technického muzea ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech
28. 10. 2015 – Vznik Československé republiky
18. 12. 2015 – Výročí úmrtí Václava Havla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…