Natěšení lidé mohou vyrazit do zahraničí, a to i autem. Cesta na dovolenou vyžaduje přípravu

21.06.2021 13:34

Výrazný pokles nových případů nemoci covid-19 umožnil zásadní rozvolnění protiepidemických opatření, a to nejen u nás, ale také v řadě zahraničních států. Patří k nim i oblíbené destinace Čechů, kam ve velkém počtu míří každoročně na letní dovolenou. Zejména Chorvatsko.

Natěšení lidé mohou vyrazit do zahraničí, a to i autem. Cesta na dovolenou vyžaduje přípravu
Foto: Autodrom Most
Popisek: Cesta na dovolenou - ilustrační foto

Bez omezení mohou Češi v Evropě ale nyní cestovat vedle Chorvatska také do Albánie, Andorry, Černé Hory, Severní Makedonie, Švýcarska, Lichtenštejnska, Německa, Rumunska, Slovinska a Bulharska. Stačí jim mít s sebou platný průkaz totožnosti nebo cestovní pas. Nezanedbatelný počet turistů volí k dopravě do cílové země auto, je proto nezbytné připravit na dlouhou cestu techniku i samotnou posádku vozu.

Prvním krokem je prostudování legislativy. Řidič by se měl podrobně seznámit s rozdíly v silničním zákoně těch zemí, kterými cestou na dovolenou projíždí, samozřejmě včetně cílové destinace. „Vždy platí, že pokud je národní zákon tvrdší než právní předpis Evropské unie, má přednost přísnější zákon dané země,“ upozorňuje instruktor bezpečné jízdy mosteckého autodromu Marek Kohoutek.

Doporučuje také nechat auto nebo motocykl před zahájením cesty zkontrolovat odborníky v servisu. Vozidlo prohlédnou a připraví tak, aby technika posádku po cestě nezradila. „Řidičů, kteří si zažili horké chvíle s opravou vozu v zahraničí nebo dokonce jejich odtahem zpět do vlasti, je každé prázdniny nezanedbatelný počet. Jsou to nepříjemné a hlavně nákladné starosti,“ varuje.

Anketa

Je dobře, aby byly děti pod 16 let očkovány proti covidu-19?

13%
82%
hlasovalo: 7337 lidí

Letní slunečné a teplé počasí způsobuje u řidičů nepozornost a únavu. Teplota uvnitř vozu může dosáhnout během několika minut až sedmdesáti stupňů Celsia. Řidič by v žádném případě neměl usednout za volant, pokud se necítí dobře. Neměl by se také stresovat ani unavovat fyzicky či duševně, měl by být co možná nejvíce odpočatý. Dopravní experti doporučují přerušovat řízení pravidelnými přestávkami a v případě možnosti i střídání se za volantem.

Předčasné únavě je možné předejít vhodným nastavením sedadla a volantu. Je také třeba pracovat co nejvíce očima, tedy nekoukat tupě do dálky, ale využívat celé zorné pole. Při velkých vedrech je dobré dělat častější zastávky a nezapomínat na pitný režim. Vhodná je voda, neslazený čaj nebo nealkoholické pivo. Posádku auta ochrání před vedrem klimatizace. Je ji ale třeba vyčistit a vydezinfikovat, v případě potřeby pak vyměnit chladicí médium a filtry. Doporučený maximální rozdíl mezi teplotou vně a uvnitř vozu je 6 ° Celsia.

Možnost ověřit si před cestou na dovolenou své řidičské schopnosti mohou zájemci v kurzech bezpečné jízdy. Nabízí je i mostecký autodrom. Na plochách polygonu si nacvičí zvládání krizových situací. Díky uzavřenému areálu přitom bez rizika újmy na zdraví či poškození techniky. Více informací ZDE. „Málokdo ví, že technologie instalované na polygonu se využívají nejen pro nácvik zvládání krizových situací, například smyku, nouzového brzdění, vyhýbacího manévru a podobně, ale dokážou například simulovat i podmínky při přívalových deštích, jež často doprovázejí letní bouřky,“ upřesnil Marek Kohoutek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…