Nejlépe se podniká v Singapuru, Česko zaostává

03.11.2014 10:56

Singapur, Nový Zéland a Hongkong jsou třemi zeměmi s nejlepšími podmínkami pro podnikání. Vyplývá to ze žebříčku Doing Business, který každoročně sestavuje Světová banka (SB). Česko si oproti loňsku sice polepšilo o tři pozice na 44. příčku, předběhly ho ale státy jako Slovensko, Bulharsko nebo Thajsko.

Nejlépe se podniká v Singapuru, Česko zaostává
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

Tradiční žebříček uzavírají Středoafrická republika, Libye a africká Eritrea.

Světová banka sleduje u 189 hodnocených zemí celou řadu ukazatelů, například jak dlouho trvá založit či zavřít firmu, dostat úvěr či vyřešit platební neschopnost.

Zajímá ji i ochrana menšinových akcionářů, celková daňová zátěž či vymahatelnost smluvních závazků. Nejhůře je na tom ČR, pokud jde o daně (119. na světě), a získání stavebního povolení (až 139. místo).

Česko zlepšilo zakládání firem i přístup k úvěrům

Česko si sice polepšilo celkově a také ve třech z deseti sledovaných kategorií, celkově je ovšem zemí, kde není vůči začínajícím podnikatelům příliš přátelské prostředí – alespoň ve srovnání s většinou vyspělých států. V Evropě si tradičně nejlépe vedou skandinávské země Dánsko, Norsko a Finsko a také Velká Británie.

Česko oproti roku 2013 usnadnilo zakládání nových společností, když výrazně snížilo minimální kapitálové požadavky. Například u společností s ručením omezeným, kde byl dříve nutný vstupní kapitál ve výši 200 tisíc korun, dnes není při zakládání potřeba ani koruna. ČR také zlepšila přístup k úvěrům a Nový občanský zákoník podle SB usnadnil možnost domáhat se dodržování dojednaných smluv.

Lucembursko a Itálie až za Českem

Z postkomunistických zemí Evropy je na tom paradoxně nejlépe Gruzie na 15. místě. Následují pobaltské země, které se umístily ve druhé a třetí desítce. Polsko je na 32. místě, 37. je Slovensko. Až za Českem (v šesté desítce) ovšem skončily například Itálie či Lucembursko, které je přitom podle HDP na hlavu nejbohatší zemí světa.

Pokud bychom hodnotili podle světadílů, nejhůře jsou na tom stále africké státy. Země subsaharské Afriky ovšem podle Světové banky uskutečnily nejvíce reforních kroků. "Podnikat zde je letos snazší, než tomu bylo loni, předloni či před deseti lety," uvedla manažerka projektu Rita Ramalho. "Zaznamenáváme, že ekonomiky zemí na nejnižších příčkách se rozvíjejí intenzivněji," doplnila.

Hodnocení SB zveřejňuje od roku 2004, letos však částečně použila jinou metodologii, což mohlo výsledná čísla ovlivnit.  Světová banka přesto připomíná, že jsou výsledky obdobné jako v minulém roce. „Prvních 20 ekonomik nadále pokračuje ve zlepšování svého podnikatelského prostředí,“ konstatuje SB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…