Nejtišším dopravcem roku 2015 na Letišti Václava Havla Praha byla vyhlášena společnost KLM Royal Dutch Airlines

07.12.2015 13:49

Nizozemské letecké společnosti KLM Royal Dutch Airlines se podařilo obájit loňský titul v soutěži NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE.

Nejtišším dopravcem roku 2015 na Letišti Václava Havla Praha byla vyhlášena společnost KLM Royal Dutch Airlines
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Cenu vítězi předali zástupci obou organizátorů - předseda představenstva Letiště Praha Jiří Kraus a starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář. Každoroční klání hodnotí kromě hladiny hluku i dodržování leteckých tratí a efektivní využití sedačkové kapacity, tzn. obsazenost letadla. Záměrem soutěže je motivovat letecké společnosti k šetrnějšímu přístupu k obyvatelům v okolí letiště.

Devátý ročník soutěž probíhal od 1. května do 31. října 2015, tedy v období nejintenzivnějšího leteckého provozu, mezi leteckými dopravci, kteří na Letiště Václava Havla Praha létají nejčastěji. K vyhodnocení soutěže byl použit monitorovací systém ANOMS8, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu. Zahrnuje 13 stacionárních a 2 mobilní měřící stanice, které jsou umístěny ve vybraných lokalitách v okolí letiště tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídající hodnotu.

„Soutěž má pozitivní dopad na životní prostředí a zároveň i kvalitu života v okolí letiště, tedy na dva důležité aspekty strategie udržitelného podnikání Českého aeroholdingu. Osobně vidím udržitelnost jako jedinou správnou cestu vedení takto velké společnosti a těší mne, že máme možnost k tomuto přístupu motivovat i naše partnery,“ řekl Václav Řehoř, předseda představenstva Českého aeroholdigu.

„Vítáme každou iniciativu, která může pomoci ke snižování míry hluku v okolí letiště s mezinárodním provozem. Tato soutěž zároveň motivuje dopravce k tomu, aby používali modernější a tišší stroje. Jsme si samozřejmě vědomi důležitosti umístění mezinárodního letiště v blízkosti hlavního města, nejsou nám ale zároveň lhostejní obyvatelé žijící v okolí a snažíme se proto o zachování jejich největšího možného životního standardu,“ dodal Ondřej Kolář, starosta MČ Praha 6.

Společnost KLM je majitelem již tří skleněných vlaštovek, kterými Letiště Praha oceňuje dopravce za vstřícný přístup k životnímu prostředí. Vítězem se nizozemská aerolinka stala také v minulém roce a poprvé v roce 2008.

„Velmi si tohoto ocenění vážíme. Pro KLM Royal Dutch Airlines jsou ceny získané za úspěchy v oblasti zodpovědného chování odměnou za úsilí, které do těchto aktivit vkládáme. Trvale udržitelné a zodpovědné chování jak k životnímu prostředí, tak komunitě v okolí letišť, je pro nás důležitým kritériem. O tom svědčí i to, že Air France a KLM se v posledních 11 letech umísťují na prvním místě v žebříčku Dow Jones Sustainability Index v kategorii leteckých společností,“ řekl František Šiling, Country Manager Air France KLM pro Českou republiku a Slovensko. 

Podrobná pravidla soutěže a zároveň veškeré informace ohledně měření hluku na Letišti Václava Havla Praha jsou k dispozici na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…