Nejvíce investorů v Moravskoslezském kraji působí v automobilovém průmyslu

29.10.2015 19:12

Ve stávajících průmyslových zónách v Moravskoslezském kraji v současnosti působí 99 investorů, jinými slovy tedy zahraničních firem, které mají v ČR pobočku, či těch zahraničních investorů, kteří zde koupili podíl na české firmě. Nejvíce investorů v Moravskoslezském kraji působí v automobilovém průmyslu.

Nejvíce investorů v Moravskoslezském kraji působí v automobilovém průmyslu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Na oblast automotive jich je zaměřeno 28, dalšími oblastmi, v nichž investoři působí, jsou doprava a logistika. V těchto odvětvích v našem kraji působí 13 investorů. Stejný počet investorů pak podniká ve strojírenství.

Jedním z nejúspěšnějších investorů v kraji je německá firma BROSE CZ, zabývající se výrobou součástek pro automobilový průmysl. Ta sídlí v kopřivnické průmyslové zóně.

„Naše firma působí v Moravskoslezském kraji v průmyslové zóně v Kopřivnici od roku 2003. Od té doby se náš závod v Kopřivnici neustále rozvíjí, což dokládá i postupný nárůst počtu zaměstnanců. V současné době máme více než 3000 zaměstnanců, a jsme tak vůbec největším ze všech výrobních závodů firmy BROSE, kterých je na celém světě celkem 60. O významu kopřivnického závodu v rámci skupiny BROSE svědčí i to, že v kraji jsou zřizovány takzvané centrální pozice s působností pro všechny ostatní závody,“ řekl Petr Kulík, personální ředitel BROSE CZ, s.r.o.

Zástupce firmy BROSE byl také jedním z vystupujících, který se o svých zkušenostech s podnikáním v kraji podělil na akci Prezentace investičního potenciálu Moravskoslezského kraje, kterou kraj uspořádal na konci září v Praze. Tato akce byla jednou z aktivit, které Moravskoslezský kraj ve spolupráci s krajskou Agenturou pro regionální rozvoj (ARR) vyvíjí pro získání nových investorů do kraje. Pražská akce navázala na červnovou konferenci v Ostravě, určenou pro firmy, které jsou v našem kraji už zasídlené. Cílem konference, která se konala koncem září v Praze, pak bylo oslovit zástupce české vlády, velvyslanectví, smíšených obchodních komor, konzultačních a právních společností, developerů, obchodních atašé a dalších aktérů na trhu s podnikatelskými nemovitostmi.

„Tyto akce jsou součástí aktivit, které pro podporu investorů ARR realizuje. Patří sem mimo jiné také správa informací o volných průmyslových zónách, brownfieldech a dalších rozvojových plochách, které jsou vhodné pro umístění investice. Stejně tak ale i poskytování informací podle požadavků investorů a také péče o firmy, které v Moravskoslezském kraji už působí,“ uvedla ředitelka Agentury pro regionální rozvoj Petra Chovanioková.

Ze statistických údajů za uplynulý rok vyplývá, že 39 procent lidí v Moravskoslezském kraji pracuje v průmyslu (celkově, nejen v automobilovém), více než 49 procent zaměstnaných pracuje ve službách. Průmysl však vytváří 71 procent tržeb, služby pouze 21 procent.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…