Nemocnice ČB: Počet hlášených pohlavních nemocí za poslední roky dvojnásobně vzrostl

21.05.2014 18:10

Počet pohlavních nemocí, hlášených v Jihočeském kraji, vzrostl od roku 2009 do loňska dvojnásobně. Vyplývá to z údajů Registru pohlavních nemocí, s nímž pracuje i Nemocnice České Budějovice, a. s. Největšími hrozbami jsou v tomto ohledu kapavka a syfilis.

Nemocnice ČB: Počet hlášených pohlavních nemocí za poslední roky dvojnásobně vzrostl
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Zatímco v roce 2009 bylo v jižních Čechách hlášeno 47 případů pohlavních nemocí, vloni se už číslo vyšplhalo na 96. Počet evidovaných nemocných gonokokovou infekcí neboli kapavkou se za poslední čtyři roky zvýšil 2,5krát, syfilidou se nakazilo za stejné časové období dvojnásobné množství osob. Lékaři navíc varují, že reálný počet je zcela jistě vyšší. „V roce 2009 jsme evidovali v Jihočeském kraji 17 osob s kapavkou, vloni už jich bylo 41. Syfilidou v roce 2009 onemocnělo 30 osob, vloni už to bylo 55 pacientů. Z toho 36 případů se týkalo časných, vysoce infekčních stadií,“ uvedl MUDr. Jiří Horažďovský, primář Kožního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s. Zároveň upozornil na to, že reálný počet nemocných je vyšší.

Z hlediska trvalého bydliště léčených pacientů pohlavními chorobami nejvíce trpí obyvatelé Českokrumlovska (31 osob), dále Jindřichohradecka (17) a pak Českobudějovicka (16). Nejméně evidovaných případů je ze Strakonicka (7). „Ke zvýšenému výskytu pohlavních nemocí dochází během léta, kdy mají lidé více času na sexuální hrátky, například o prázdninách a na dovolených. Proto doporučuji dostatečnou ochranu nejlépe v podobě používání kondomu. Lidé by také neměli váhat s návštěvou venerologického pracoviště v případě nebolestivých vředů či výrůstků v oblasti genitální a anální, výtoku z močové trubice“ upozornil primář Horažďovský.

Kapavka patří mezi nejrozšířenější sexuálně přenosné nemoci na světě. Způsobuje ji bakterie Neisseria gonorrhoeae. Onemocnění má obvykle charakter hnisavého zánětu sliznic vylučovacích a pohlavních orgánů, někdy také může zasáhnout konečník, hltan, nebo spojivky v očích. Kapavka se nejčastěji šíří při pohlavním styku. Inkubační doba činí obvykle 2-14 dnů. První symptomy se u mužů obvykle objevují mezi 2. a 5. dnem po infikaci, u žen 4. až 7. den. Někteří lidé ale mohou být bez příznaků i několik měsíců. Jelikož jde o nemoc, která se šíří prakticky pouze pohlavním stykem, je nejúčinnější prevencí věrnost jedinému partnerovi nebo alespoň pečlivý výběr sexuálních partnerů. Poměrně účinně snižuje pravděpodobnost přenosu například kondom. „Problém kapavky spočívá v tom, že původci onemocnění špatně odpovídají na běžně dostupnou a doposud efektivní léčbu. Nezřídka je proto nutné pacienty hospitalizovat a nákladně léčit,“ řekl Jiří Horažďovský.

Syfilis je pohlavní choroba způsobená bakterií Treponema pallidum. Způsobuje specifické chronické onemocnění, které probíhá v několika fázích. V místě vstupu infekce se nejčastěji vytvoří po určité době vřed, následuje rozsev infekce do celého těla, projevující se celkovými příznaky, různými vyrážkami na sliznicích a kůži, vypadáváním vlasů ap. Časná fáze onemocnění je vystřídána obdobím bez příznaků, která po několika letech vede k postižení orgánů, nejčastěji kůže, srdce a velkých cév a centrální nervové soustavy. Charakteristické jsou i tuhé, ploché, hladké, mokvavé zapáchající projevy v análně genitální oblasti. Neléčený syfilis může po čase vážně poškodit prakticky všechny orgány, nejčastěji kůži, kosti, srdce, mozek a míchu. Může vést v pozdějších stádiích k duševním poruchám a smrti. Při hospitalizaci se podává antibiotikum penicilin, který se aplikuje do svalu či nitrožilně několik dní podle určených schémat. Nemocní musí být po léčbě pravidelně sledováni i několik let.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2135 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních šest investovala nemocnice do svého rozvoje více než 1,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…