Nemocnice České Budějovice zavedla novou šetrnou metodu léčby zlomeniny patní kosti

19.05.2014 19:05

Už přibližně půldruhého roku používají lékaři Oddělení úrazové chirurgie Nemocnice České Budějovice, a. s., které je hlavní složkou jihočeského Traumacentra, nový šetrný operační postup při léčbě zlomenin patní kosti. Tímto způsobem bylo do současnosti vyléčeno přibližně 70 pacientů a jejich počet postupně roste.

Nemocnice České Budějovice zavedla novou šetrnou metodu léčby zlomeniny patní kosti
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Českobudějovické úrazové oddělení je jedním z prvních obdobných pracovišť, které tuto moderní metodu zavedlo do praxe. Operace trvá přibližně dvě hodiny.

„Jedná se o ošetření zlomenin patní kosti, kdy dojde k posunu jednotlivých úlomků kosti do nepříznivého postavení, pomocí speciálního hřebu C-Nail. Ten v sobě spojuje výhody miniinvazivního řešení s dostatečnou stabilitou fixace. Na rozdíl od dalších ošetření zlomenin – dlahové osteosyntézy nebo perkutánní fixace Kirschnerovými dráty, není nutné v mnoha případech tento implantát odstraňovat. Tím odpadá další chirurgický zákrok,“ uvedl MUDr. Marek Peml z Oddělení úrazové chirurgie Nemocnice České Budějovice, a. s.

Typická zlomenina paty vzniká nejčastěji tak, že dojde k dopadu na tuto část chodidla z výšky. Patní kosti nevydrží nadměrný nápor a dojde ke zlomení. Existují různé druhy zlomenin patní kosti. Mezi hlavní patří tříštivé nitrokloubní zlomeniny. Nová metoda C-Nail však není vhodná pro každý typ zlomeniny. Nutnou podmínkou pro její použití je právě možnost vrácení zlomeniny do původní polohy zavřeně z drobných řezů.

„Použití speciálního hřebu C-Nail pacienta minimálně zatěžuje, protože nemusíme celou patní kost obnažit jako v případě dlahové osteosyntézy, kdy může dojít ke komplikacím v léčbě. Jedná se zejména o špatné a dlouhodobé hojení, časté infekce, vznik defektů kůže, a tím dlouhý čas rekonvalescence i následné rehabilitace. Použití dlahové osteosyntézy má navíc svá omezení u starších lidí, kuřáků, diabetiků a lidí s cevními onemocněními. Omezení pacienta v podobě možné infekce a z toho vyplývající delší hospitalizace a dlouhé léčby je také problémem při použití Kirschnerových drátů,“ poznamenal MUDr. Peml.

Zlomeniny patní kosti jsou stále složitým problémem. Na terapii má vliv několik faktorů. Jde o malou kost, přes kterou při chůzi dochází k přenosu velké váhy přes malou plochu. Navíc jde o kost, která je vyplněna houbovitou kostí, a při úrazu dochází k její kompresi a vzniku dutiny, kde hrozí zpětná dislokace fragmentů kosti. I zde pomáhá hřeb C-Nail. „Výhodou fixační metody C-Nail je minimální zátěž pro pacienta v podobě kratšího pobytu v nemocnici, rychlejšího hojení, méně komplikací, menší možnosti vzniku infekce a rychlého zahájení rehabilitace. Z drobných řezů nejdříve jednotlivé úlomky kosti vrátíme zpět do správné polohy a z krátkého řezu vložíme hřeb a ze stejně drobných řezů ho zafixujeme šrouby. Tento hřeb je schopen vyplnit dutinu, která vzniká poté, co úlomky kosti vrátíme do správné pozice. Hřeb spolu se šrouby často v patě trvale zůstává a tato fixace je pevnější, než fixace při použití Kirschnerových drátů. Pacienta to nijak neomezuje,“ konstatoval MUDr. Pavel Kálal, který spolu s MUDr. Markem Pemlem novinku na Oddělení úrazové chirurgie Nemocnice České Budějovice, a. s., zavedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…