Nemocnice Na Homolce: I NKÚ se někdy utne jako mistr tesař

28.11.2017 19:12

20. listopadu vyvolala v médiích rozruch tisková zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu a vyjádření prezidenta této instituce týkající se výsledků kontrol ve třech nemocnicích včetně Nemocnice Na Homolce.

Nemocnice Na Homolce: I NKÚ se někdy utne jako mistr tesař
Foto: homolka.info
Popisek: Nemocnice na Homolce

Ze zveřejněných závěrů, které poukazují na nevýhodnost nákupů léků a zdravotnického materiálu bez veřejné soutěže, totiž vyplývá, že naše nemocnice (stejně jako ty další dvě) je špatný hospodář, protože je schopna například za lék Amikacin zaplatit až desetinásobně vyšší cenu, než jaká se za tento lék běžně platí.

„Ty rozdíly byly v řadě případů zásadní, největší byl dokonce desetinásobný, kdy nemocnice nakupovaly identický lék, stejné balení za 82 korun, ale i za 820 korun. Co si o tom má člověk myslet, když to funguje takovým způsobem. To, o čem tu mluvím, nemůžeme označit jinak než jako praxi, která je ve vyspělých zemích nepřijatelná a jde proti principům hospodárného a efektivního nakládání s veřejnými penězi,“ prohlásil prezident NKÚ Miloslav Kala.

Jistě, takové rozdíly v ceně jsou opravdu donebevolající. Jenomže ta kaše není tak horká, jak ji pan prezident NKÚ uvařil. Jak se nakonec ukázalo, do srovnávání se kontrolorům vloudila ne chybička, ale přímo fatální chyba. Nevšimli si, že cena 82 korun je za jednu infuzi Amikacinu, zatímco ta kritizovaná cena 820 korun za balení s deseti infuzemi. Holt i mistr tesař se někdy utne… Bohužel tentokrát na „náš účet".


82 x 10 = 820

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…