Nemocnice Znojmo Naši lékaři pomohli zachránit tonoucího se chlapce

11.07.2023 10:01 | Tisková zpráva

V pondělí 3. července resuscitovali na znojemském koupališti lékaři Nemocnice Znojmo tonoucího se školáka. Na koupališti byli ve svém volnu, což bylo pro chlapce velkým štěstím.

Nemocnice Znojmo Naši lékaři pomohli zachránit tonoucího se chlapce
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Když manželé Kouřilovi, lékaři Nemocnice Znojmo, vyrazili v pondělí 3. července na znojemské koupaliště netušili, že ve svém volnu se ocitnou v situaci, kdy budou zachraňovat lidský život.

„Viděl jsem, že v bazénu nějaký pán usilovně mává, tak jsem okamžitě běžel na místo a pomohl vytáhnout bezvládné tělo chlapce z bazénu,“ popisuje situaci Petr Kouřil, praktický lékař a lékař znojemské nemocnice. Ihned potom zahájil okamžitou resuscitaci, protože chlapec měl zástavu dechu i oběhu. „Viděla jsem manžela, jak rychle na břehu jedná a pochopila jsem, co se děje, tak jsem rychle plavala za ním,“ popisuje situaci Jana Kouřilová, rovněž lékařka znojemské nemocnice.  „V té chvíli jsme měli jedinou vidinu, a to záchranu chlapce,“ doplnili oba manželé, kteří se zanedlouho také stanou rodiči. Oba dva poskytli chlapci účinnou srdeční masáž a dýchání ambuvakem. Mezitím se k péči o chlapce přidala třetí lékařka z ortopedie Nemocnice Znojmo, která rovněž trávila volný čas na koupališti. U chlapce se podařilo obnovit srdeční oběh a spontánní dýchání.

„Chlapce jsme na koupališti přebírali již při vědomí, poskytli jsme adekvátní péči a následně transportovali vrtulníkem v již stabilizovaném stavu na Anesteziologicko-resuscitační oddělení Dětské nemocnice Brno. Děkujeme za velmi rychlou a účinnou pomoc. Kolegové byli ve správný čas na správném místě, umí a jsou připraveni poskytnout první pomoc,“ informovala Michaela Bothová, tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby JMK.

Chlapec byl po pár dnech propuštěný do domácího ošetření. V tomto případě měl velké štěstí a celý příběh má ještě šťastnější konec. Bohužel záchranáři v posledních pár dnech řeší několik případů tonutí či utonutí osob. „Vodní prostředí je vždy extrémně rizikové a žádný dohled a dozor nejsou stoprocentní zárukou, že nemůže nastat katastrofa, ať už se jedná o veřejné koupaliště či domácí bazén. Jsem náležitě hrdý na naše lékaře, že pomohli zachránit chlapci život a mohu konstatovat, že souhrou všech okolností má tento příběh dobrý konec,“ sdělil Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…