Nemocnice Znojmo: Zájem o vyšetření znamének je velký, přidáváme další den

23.05.2022 21:20 | Tisková zpráva

Dermatologové Nemocnice Znojmo se připojují k Evropskému dni melanomu. Za ten byla v České republice zvolena středa 25. května.

Nemocnice Znojmo: Zájem o vyšetření znamének je velký, přidáváme další den
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Každých deset let se v České republice počet nových případů rakoviny kůže zdvojnásobuje, ale naštěstí nerostou stejnou rychlostí čísla zemřelých. Melanom je nejčastějším a nejnebezpečnějším druhem rakoviny kůže, který vychází z pigmentových buněk – melanocytů, které se začnou nekontrolovaně množit. Nejvíce se vyskytuje na kůži, ale může se objevit i jiné tkáni, např. na sliznici, v oku.

„Hlavním rizikovým faktorem je zvýšené vystavení kůže UV záření při opakování, spálení kůže, zejména pokud je opakované nebo u malých dětí, které by do 3 let neměly být vystavovány slunci vůbec,“ upozornila docentka Veronika Slonková, primářka Kožního oddělení Nemocnice Znojmo. Je důležité věnovat pozornost jakémukoliv útvaru na kůži, který je nový a nezhojí se do 3 měsíců. Může vypadat zprvu nenápadně jako šupina, odřenina, malý vřídek, který později po utření ručníkem zakrvácí.

Povědomí o příznacích kožních nádorů je v populaci obecně nízké, což znesnadňuje jejich včasné odhalení. Z tohoto důvodu se opakovaně Nemocnice Znojmo do Evropského dne melanomu zapojuje. Ve středu 25. května jsou vyčleněny celý den dvě ambulance a dva lékaři, ke kterým se registrovalo více než 40 zájemců. „Termíny, které jsme letos vypsali v rámci tohoto osvětového dne, byly v řádu několika hodin zcela vyobjednány. Proto jsme se s kolegy na oddělení rozhodli, že se k 22. Evropskému dni melanomu v ČR připojíme ještě jednou, a to v pondělí 30. května,“ doplnila primářka Slonková.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

„Těší nás zájem o osvětové kampaně, ke kterým se naše nemocnice hlásí. Nicméně zkontrolovat znaménka nebo řešit kožní problém mohou pacienti kdykoliv v průběhu roku. Je důležité mít na paměti, že čím dříve je jakékoliv onemocnění diagnostikováno, tím větší má pacient šanci na úspěšnou léčbu,“ uzavřel Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

V loňském roce bylo v Nemocnici Znojmo v rámci EDM vyšetřeno 58 pacientů. Výsledky letošních vyšetření budou vždy v daný vyšetřovací den. Vyhodnocení všech vyšetření v Nemocnici Znojmo v rámci Evropského dne melanomu tedy bude v pondělí 30. 5. 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…