Nespokojený klient inzultoval posudkovou lékařku. Útoky nejen na „posudkáře“ jsou stále častější

08.11.2015 11:20

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zaznamenala další hrubé výpady klientů vůči svým zaměstnancům. V krátkém sledu za sebou během září a října k nim došlo na okresních správách sociálního zabezpečení (OSSZ) v Příbrami, v Táboře a v Prachaticích. Jednu posudkovou lékařku nespokojený klient udeřil do obličeje.

Nespokojený klient inzultoval posudkovou lékařku. Útoky nejen na „posudkáře“ jsou stále častější
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

„Děláte si ze mě srandu? Chcete omlátit tu vyhlášku o hlavu?“ tak reagoval klient na výsledek jednání s posudkovou lékařkou a následně jí vyhlášku i záznam o jednání mrštil do obličeje. Lékařka byla z jednání klienta v šoku.

Agresivita klientů stoupá, lékařům vyhrožují i fyzickou likvidací

Nevybíravým útokům klientů jsou stále častěji vystavováni právě lékaři posudkové služby ČSSZ. Agresivně a nepřiměřeně se často chovají lidé s omezenou svéprávností, mnozí se na úřad dostavují sami, bez soudně ustanoveného opatrovníka a bez dokladů totožnosti.

„Drž hubu, dědku kulhavej!" To je jedna z mála publikovatelných slovních urážek, které si nedávno museli vyslechnout zaměstnanci další OSSZ. Takto i mnohem hůře dávají nespokojení klienti najevo svůj nesouhlas např. s ukončením dočasné pracovní neschopnosti, se změnou v hodnocení stupně invalidity či s rozhodnutím o invalidním důchodu.

Na OSSZ v Příbrami došlo i na výhružky fyzickou likvidací. Nespokojený klient opakoval: „S doktorem si to taky vyřídím, doktorce zlámu vaz, skočím pod vlak a strhnu ji s sebou.“ „Se všema přítomnýma si to vyřídím, stručně, ručně.“

Zaměstnanci OSSZ museli přivolat na pracoviště Policii ČR, případ se bude dále vyšetřovat.

Zaměstnanci se obávají dalších návštěv problematických klientů

I když ve všech posledních zaznamenaných případech agrese na pracovištích ČSSZ naštěstí nedošlo ke zranění osob, všichni napadení zaměstnanci utrpěli silný psychický šok.

Jak ČSSZ již informovala, nepříjemný slovní útok a vyhrožování nedávno zažila pracovnice důchodové agendy berounské OSSZ. Tam byl klient nespokojený s exekučními srážkami oprávněně uvalenými na jeho důchod, pracovnici vyhrožoval zastřelením.  „Vystřílením“ pohrozil i ostatním přítomným zaměstnancům OSSZ.

Posudkoví lékaři se striktně musí držet zákona

Posudková kritéria jsou stanovena právními předpisy. Posudkové lékařství je specializovaný atestační obor a posuzovat zdravotní stav pro účely provádění sociálního zabezpečení mohou jen kvalifikovaní odborníci v daném oboru. Ti musí splňovat kvalifikační předpoklady stanovené zákonem 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání, a vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 185/2009 Sb., v platném znění. Všichni lékaři tohoto oboru jsou každoročně proškolování v rámci systému celoživotního vzdělávání lékařů.

Více informací o procesu žádosti o invalidní důchod a posuzování invalidity v informačním letáku Kdy a jak žádat o invalidní důchod. Práva a povinnosti občana, dostupném na webu ČSSZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…