Nová angiolinka pomůže nemocným s oběhovým systémem

19.09.2014 13:15

V jakém stavu je vaše oběhová soustava, si už nějakou dobu mohou lékaři zkontrolovat pomocí vstříknuté kontrastní látky a takzvané angiolinky. Ta současná v Pardubické krajské nemocnici (PKN) již dosluhuje a nutně potřebuje vyměnit. Zanedlouho se tak stane skutečností díky dotaci z Integrovaného operačního programu, kterou v minulém roce získaly oba spolupracující subjekty Komplexního kardiovaskulárního centra Fakultní nemocnice Hradec Králové, tedy Pardubická krajská nemocnice, a.s. a Kardiologické centrum Agel a.s. Napůl si mezi sebe rozdělily 40 milionů korun.

Nová angiolinka pomůže nemocným s oběhovým systémem
Foto: archiv
Popisek: Angiolinka v Pardubické krajské nemocnici

Nemocnice většinu z 20milionové sumy použila na nákup nové angiolinky. Přípravy na její instalaci představil ředitel PKN Tomáš Gottvald prvnímu náměstku hejtmana Pardubického kraje Romanu Línkovi, který má v krajské radě na starosti zdravotnictví. „Angiografické pracoviště v pardubické nemocnici vykonává vysoce specializované výkony a je velmi vytížené, vloni jím prošla skoro tisícovka pacientů. Proto jeho rozvoj považujeme za zásadní a má naši plnou podporu,“ uvedl Roman Línek za zřizovatele nemocnice.

Nové vybavení bude velkou příležitostí pro rozvoj tohoto oboru. „Díky tomu budeme splňovat nejnáročnější kritéria kladená na specializovaná pracoviště,“ vysvětlil ředitel Tomáš Gottvald. Pardubická krajská nemocnice poskytuje ve spolupráci s KC Agel kromě kardiochirurgie kompletní kardiovaskulární péči pro půlmilionovou spádovou oblast. Díky kvalitě a dostupnosti ji využívají i pacienti ze Středočeského kraje a z Kraje Vysočina.

„Nová technologie se bude v nemocnici instalovat od 24. září a po krátkém zkušebním provozu začne angiolinka sloužit pacientům zřejmě na začátku října,“ upřesnil termín spuštění plného provozu Roman Línek.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

19:02 Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

Český statistický úřad v souladu se zákonem zveřejní výsledky voleb do Evropského parlamentu až po u…