Nové šance pro české firmy - během sedmi let postaví Rosatom v Číně čtyři nové bloky

09.04.2019 12:59

V květnu 2021 začne výstavba 7. bloku čínské jaderné elektrárny Tchien-wan (angl. Tianwan) a poté se vždy v pětiměsíčním intervalu rozběhne výstavba dalších tří bloků typu VVER-1200. Poslední z těchto nových bloků, které v Číně postaví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom, bude spuštěn v roce 2028.

Nové šance pro české firmy - během sedmi let postaví Rosatom v Číně čtyři nové bloky
Foto: red
Popisek: Rosatom

Generální kontrakt na výstavbu dvou bloků v lokalitě Tchien-wan a dvou bloků v Sü-ta-pao (angl. Xudabao) podepsaly Rosatom a China National Nuclear Corporation (CNNC) v březnu 2019. Všechny bloky budou postaveny podle projektu VVER-1200 generace III+.

„Podle smlouvy začne betonáž základů 7. bloku elektrárny Tchien-wan v květnu 2021. O pět měsíců později bude nalit první beton do základů 3. bloku Sü-ta-pao, za dalších pět měsíců do základů 8. bloku Tchien-wan a nakonec opět po dalších pěti měsících do základů 4. bloku Sü-ta-pao. To znamená, že mezi 7. a 8. blokem v Tchien-wan bude interval 10 měsíců a mezi lokalitami Tchien-wan a Sü-ta-pao, což je pro nás nová lokalita, 5 měsíců. Tyto cíle jsou velmi ambiciózní a jejich splnění bude vyžadovat důslednou a koordinovanou práci všech, kteří jsou je zapojeni do projektu,“ říká Alexej Bannik, viceprezident pro čínské projekty ve společnosti IK ASE (součást Rosatomu).

Tento projekt je dobrým příkladem rozsáhlé lokalizace výstavby jaderných elektráren. Bannik vysvětluje: „Model spolupráce ruských a čínských firem jsme si ověřili na prvních čtyřech blocích elektrárny Tchien-wan a budeme jej rozvíjet i nadále. Naše strana má na starosti projektování jaderného ostrova, vydávání technických požadavků, celkovou kontrolu realizace elektrárny, koncepci bezpečnosti a přípravu základních dokumentů pro licencování. Čínská strana zodpovídá za projektování nejaderné části a dodávku veškerých komponent pro tuto část. My dodáme základní komponenty jaderného ostrova a některé bezpečnostní systémy.“

Elektrárna Tchien-wan se řadí mezi unikáty, protože i při takto velkém počtu zapojených stran se podařilo její třetí blok spustit pět let po zahájení výstavby.

V současnosti jsou v JE Tchien-wan provozovány čtyři bloky typu VVER-1000

Dále Bannik dodává: „Lokalita pro 7. a 8. blok elektrárny Tchien-wan je v zásadě připravena. Nyní tam ještě probíhají zemní práce, ale pro nás jde o velmi dobře známou lokalitu, protože jsme tam už postavili 4 bloky. Proto nebudou potřeba další rozsáhlé geologické průzkumy. Co se týče lokality Sü-ta-pao, čínská strana ji připravuje na výstavbu celkem šesti jaderných bloků, z nichž dva budeme stavět my.“

Reaktory VVER-1200, které budou v Číně postaveny, se řadí ke generaci III+ a oproti svým předchůdcům mají lepší provozní, ekonomické a bezpečnostní parametry.

Výstavby první čtveřice bloků elektrárny Tchien-wan typu VVER-1000 se dodavatelsky účastnily i české firmy. Například Armatury Group, Modřany Power a MSA dodaly armatury, Sigma Group dodávala čerpadla, Vítkovice vysokotlaké ohříváky, Kabelovna Kabex LOCA kabely a ZPA Pečky servopohony. České firmy mají podobné zkušenosti i s reaktory VVER-1200, protože dodávaly svou produkci pro jaderné elektrárny Novovoroněžská II, Leningradská II (Rusko) a Ostrověcká (Bělorusko).

Statutární ředitel společnosti Kabelovna Kabex Anton Slobodin uvádí: „Výstavba nových bloků v Číně otevírá nové možnosti pro naši firmu. Nyní se naše speciální LOCA-kabely do JE Tchien-wan dostávají jako součást složitějších celků a systémů, které vyrábí náš obchodní partner v Rusku, firma POZIT. Přímé dodávky obnáší nutnost založit v Číně místní právní subjekt a akreditovat výrobky místním orgánem, o čemž v dnešní době jednáme s naším obchodním partnerem, který už je dobře známý na čínském trhu.“

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…