Novela zákoníku práce: Odborářské návrhy jsou škodlivé, Hospodářská komora chce usnadnit zaměstnávání lidí

23.05.2017 11:41

Novela zákoníku práce prošla ve Sněmovně do podoby, která zaměstnavatele nijak zvlášť nenadchla a neumožnila tolik potřebnou vyšší flexibilitu práce, nicméně v této chvíli je novela zatížena pozměňovacími návrhy odborářů, jejichž přijetí by zkomplikovalo vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Z tohoto důvodu Hospodářská komora ve spolupráci s některými poslanci navrhuje pozměňovací návrhy iniciované zaměstnavateli, které naopak zaměstnávání lidí usnadní.

Novela zákoníku práce: Odborářské návrhy jsou škodlivé, Hospodářská komora chce usnadnit zaměstnávání lidí
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Ač se mohou na první pohled zdát ryze pravicově liberální svědčící pouze zaměstnavatelům, lze o nich vést konstruktivní diskuzi. Při jejich hlubší analýze se totiž ukazuje, že mohou přinést výhody všem,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Příkladem takového pozměňovacího návrhu je výpověď bez udání důvodu. Bude-li mít zaměstnanec chabé pracovní výsledky, špatnou pracovní morálku, zkrátka nebude-li naplňovat očekávání zaměstnavatele, bude možné pracovní poměr ukončit efektivněji než dnes. Takoví zaměstnanci by ale nemohli přijít zkrátka. Zaměstnavatel by jim musel vyplatit povinné odstupné ve výši šestinásobku mzdy.

Hospodářská komora apeluje na poslance, aby proběhla nad všemi pozměňovacími návrhy vážná, seriózní a věcná diskuse a aby apriori neodmítali pozměňovací návrhy zaměstnavatelů. Pokud by poslanecká diskuse vedla k přijetí odborářských pozměňovacích návrhů, Hospodářská komora apeluje na poslance, aby celý vládní návrh novely odmítli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.