Novou ředitelkou Památníku Lidice bude Mgr. Martina Lehmannová

23.03.2017 10:55

Ministr kultury Daniel Herman dnes přijal budoucí ředitelku Památníku Lidice Mgr. Martinu Lehmannovou, která se funkce ujme 1. dubna 2017.

Novou ředitelkou Památníku Lidice bude Mgr. Martina Lehmannová
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Mgr. Martina Lehmannová po studiích na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pracovala v institucích umělecky i historicky zaměřených. V Moravské galerii v Brně i v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze se odborně i organizačně podílela na přípravě řady stálých expozic a tuzemských i mezinárodních výstavních projektů, je autorkou odborných i populárních publikací s uměleckou i historickou tematikou. S odbornou činností Památníku Lidice se postupně blíže seznamovala již od roku 2004 v rámci participace s odbornými subjekty, dále pak z pozice členky Českého výboru ICOM, v roce 2015 z pozice jeho předsedkyně.

Posláním Památníku Lidice je péče o trvalé uchování vzpomínky na vyhlazení obce Lidice a utrpení jejích občanů, kteří se dne 10. června 1942 stali obětí nacistického násilí, a zachování jména obce Lidice jako celosvětového symbolu obětí válečných zločinů. Areál Lidic byl prohlášen kulturní památkou 3. března 1962, 16. srpna 1995 byl nařízením vlády prohlášen za národní kulturní památku.

Novodobá historie památníku započala v roce 2001, kdy Ministerstvo kultury zřídilo k 31. prosinci 2000 příspěvkovou organizaci Památník Lidice, jejíž prioritou bylo obnovení péče o historické objekty a areál národní kulturní památky, jež byla v porevolučních letech zanedbána.

V roce 2003 byl obnoven Růžový sad a proběhla rekonstrukce Lidické galerie, kam byla po dokončení přemístěna Lidická sbírka moderního umění. V červnu téhož roku se do památníku opět vrátila Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice, která se každoročně koná v prostorách Lidické galerie. V roce 2004 byla po úpravách veřejnosti zpřístupněna zahrada přiléhající ke galerii. Ve stejném roce došlo v areálu muzea k obnově Aleje Dr. Sira Barnetta Strosse. U příležitosti 64. výročí lidické tragédie v červnu 2006 byla ve zrekonstruované budově muzea otevřena multimediální expozice s názvem A nevinní byli vinni... V dubnu 2008 proběhla rekonstrukce objektu Pod Tribunou, kde byly posléze otevřeny vzdělávací středisko pro mládež a badatelna. Dále byl zakoupen původní rodinný dům přiléhající k objektu galerie, aby v něm mohla být zřízena expozice o budování nových Lidic a jejich poválečné bytové kultuře. Široká nabídka vzdělávacích seminářů a programů, soutěží výtvarných, kulturních i sportovních, to vše již řadu let k náplni činnosti Památníku Lidice neodmyslitelně patří a je zárukou trvalého zájmu mladé generace o toto významné místo naší moderní historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…