Novými členy RVVI vláda jmenovala rektory Latu a Witzanyho

17.11.2016 11:49

Novými členy vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) se dnes stali rektor Ostravské univerzity Jan Lata a emeritní rektor ČVUT Jiří Witzany. Na návrh místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace a předsedy RVVI Pavla Bělobrádka je dnes jmenovala vláda. Dva noví členové tak v RVVI nahradí profesorku Evu Sykovou a profesora Ivo Vondráka.

Novými členy RVVI vláda jmenovala rektory Latu a Witzanyho
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

„Profesor Lata bude coby expert na vnitřní lékařství zastupovat v Radě medicínské obory, profesor Witzany, přední český odborník na pozemní stavby, pak technické obory. Rada je teď opět kompletní a oba nové členy čeká práce na novém zákoně o podpoře výzkumu, příprava návrhu rozpočtu na vědu a další úkoly, kterými se Rada zabývá,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek.

Rada byla nekompletní od letošního června, kdy byla odvolána místopředsedkyně RVVI Eva Syková. V říjnu pak byl na vlastní žádost odvolán rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. RVVI má 17 členů včetně předsedy. Členy Rady jmenuje vláda na návrh předsedy Rady tak, aby přední odborníci základního a aplikovaného výzkumu zastupovali jednotlivé sektory a specializace.

prof. MUDr. Jan Lata, CSc. (1953) vystudoval Lékařskou fakultu UJEP Brno, postgraduální vzdělávání absolvoval v Holandsku, Francii a USA. Je expertem na vnitřní lékařství, jako lékař působil v Nemocnici u sv. Anny v Brně a ve Fakultní nemocnici Brno. Od roku 2006 byl proděkanem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, od roku 2011 prorektorem Ostravské univerzity v Ostravě. Rektorem je od roku 2015. Napsal tři monografie, je spoluautorem sedmi monografií a šesti učebnic. Je členem řady vědeckých rad a odborných společností a laureátem několika ocenění za vědeckou práci.

prof. Ing. Jiří Witzany, DrSc., dr.h.c. (1941) je absolventem Fakulty stavební ČVUT v Praze, jeho specializací je teorie a konstrukce staveb. V letech 1989 až 1997 působil jako děkan Fakulty stavební ČVUT, v letech 1999 až 2006 pak jako rektor ČVUT. Je autorem devíti monografií a více než dvou set odborných vědeckých prací. Má na kontě 20 autorských osvědčení a patentů a 10 užitných vzorů. Jako garant se podílel mimo jiné na technickém řešení opravy Karlova mostu. Je držitelem řady medailí za výzkumnou činnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…