OS KOVO: V kaplickém extrunetu si polepšili na mzdách, potřetí za 13 měsíců

08.03.2023 10:06 | Tisková zpráva

Zaměstnanci ve společnosti extrunet Kaplice, dříve psECO, si od prvního ledna polepšili na mzdách přibližně o sedm procent, tedy o zhruba o necelou polovinu loňské průměrné inflace. V průběhu 13 měsíců, čili od ledna 2022, zde ovšem jde v pořadí už o třetí zvýšení mezd.

OS KOVO: V kaplickém extrunetu si polepšili na mzdách, potřetí za 13 měsíců
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Vyjednavačům z Odborového svazu KOVO se tak v extrunetu podařilo téměř nemožné. Srovnat úroveň mezd s inflací a zaměstnancům tak zachovat úroveň reálných mezd.

„V předchozích letech, kdy se průměrná míra inflace pohybovala na úrovni 2 až 3,5 procenta, nebylo dosažení základního cíle kolektivního vyjednávání, kterým je dlouhodobě udržení reálné mzdy, to znamená zajištění smluvní garance růstu nominální mzdy alespoň ve výši předpokládané inflace, až takovým problémem. Při patnáctiprocentní inflaci to lze ale téměř označit za zázrak,“ uvedl Jiří Řihout, předseda Základní organizace OS KOVO při společnosti Jihostroj Velešín, který zastupuje současně i zaměstnance kaplického extrunetu.

Zajistit udržení, v některých případech dokonce zvýšení, kupní síly zaměstnanců na dřívější úrovni, se v současné krizi daří odborům obtížně, ale částečně úspěšní jsou vesměs vždy. Naopak v řadě firem bez přítomnosti odborů mzdy často stagnují, což v důsledku inflace znamená pokles reálných příjmů a chudnutí zaměstnanců.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

Extrunet přidával 1. ledna 2022 deset korun na hodinu každému zaměstnanci a v pololetí pak opět každému až 1 500 korun měsíčně formou digitální MULTI PASS karty. „Od 1. ledna 2023 jsme se s vedením firmy dohodli, při zachování všech dosavadních sociálních výhod a při smluvně dohodnutých výjimkách, na zvýšení základní mzdy o dalších minimálně 7 procent měsíčně všem zaměstnancům v dělnických profesích a průměrně o 7 procent měsíčně zaměstnancům v technicko-hospodářských pozicích,“ konstatoval Řihout.

Průměrná loňská míra inflace, vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen v roce 2022 proti průměru roku 2021, dosáhla 15,1 procenta. Nejvíce od roku 1993. Šlo o druhou nejvyšší hodnotu od vzniku samostatné České republiky. Vyšší byla pouze v už zmíněném roce 1993, a to 20,8 procenta. Ceny zboží v roce 2022 vzrostly úhrnem o 16,8 procenta a ceny služeb o 12,3 procenta.

„Součástí nové kolektivní smlouvy je současně zvýšení příplatku na penzijní nebo životní pojištění o 100 korun, z 1 400 na 1 500 korun. Stravovací paušál vzrostl z 80 na 99 korun denně a mohou získat i ti, kteří z objektivních důvodů nevyužívají závodní stravování,“ sdělil Řihout, podle kterého kolektivní smlouva zohledňuje ve všech ohledech jak zájmy zaměstnanců, tak zaměstnavatele s ohledem na jeho aktuální možnosti.

„Svou roli určitě sehrála i skutečnost, že valorizace inflace je v Rakousku běžnou záležitostí,“ dodal Řihout s tím, že firma si je nepochybně také dobře vědoma toho, že si nemůže, vzhledem k nedostatku kvalifikovaných a technicky zdatných lidí na trhu práce, dovolit ztrácet zaměstnance. Výhodou extrunetu je i relativně malý kolektiv a pestrá, kreativní práce bez striktních norem.

Společnost s ručením omezeným extrunet Kaplice, stoprocentně vlastněná rakouskými majiteli, byla na jihu Čech založena před dvaadvaceti lety a až do roku 2020 zde působila pod značkou psECO. „Rodinná firma“, v Čechách s průměrně 50 zaměstnanci, je známa v mnoha zemích světa jako konstruktér a výrobce technologií pro extruzní vytlačování plastů. Z Kaplice tak dnes vyjíždějí na různé kontinenty plně autonomně řízené extruzní linky. Mezi zákazníky extrunetu patří firmy vyrábějící různé plastové profily, například k výrobě plastových oken, lišt, okapů a podobně.

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.
Na jihu Čech působí v současné době ve více než sedmi desítkách převážně strojírenských podniků. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance. Mezi firmy, kde OS KOVO působí, patří například Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek, Magna Cartech České Velenice, KOH-I-NOOR Hardtmuth České Budějovice a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …