OS KOVO: Velenická Magna přidala sedm procent, inflační bonusy i prémie

13.03.2023 9:15 | Tisková zpráva

Českovelenická strojírenská společnost Magna Cartech se dohodla s vyjednavači Odborového svazu (OS) KOVO na letošním růstu tarifních mezd o sedm procent pro zaměstnance v dělnických profesích a o pět procent u smluvních mezd. Kovákům však kývla také na mimořádné inflační bonusy, prémie a další výhody pro svých bezmála devět stovek zaměstnanců.

OS KOVO: Velenická Magna přidala sedm procent, inflační bonusy i prémie
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

„Zaměstnavatel navíc garantoval výplatu výkonnostní prémie v minimální výši 15 tisíc korun na zaměstnance v červnu a 8 tisíc korun v listopadu 2023. Tyto prémie mohou být i následně navýšeny s ohledem na hospodářský výsledek společnosti. V sociální oblasti se zvýšil příspěvek na zdraví na tisíc korun pololetně. Zaveden byl nově i příspěvek na rekreaci dítěte do věku 18 ti let, a to dvakrát ročně ve výši 1 500 korun. Za tímto účelem byl zřízen speciální sociální fond, do kterého firma vložila čtvrt miliónu korun,“ uvedla vedoucí Regionálního pracoviště (RP) OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková.

Šéfka jihočeského „erpéčka“ vedla kolektivní vyjednávání v Magně spolu se specialistkou na tuto problematiku Olgou Grancovou. „Spolu se zástupci zdejší odborové organizace jsme ocenili velmi vstřícné jednání vedení i majitelů společnosti Magna Cartech v Českých Velenicích, kteří se tak bez jakékoli nadsázky zapojili spolu s námi do boje proti chudnutí zaměstnanců v důsledku vysoké inflace,“ konstatovala Grancová.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

Obě ženy sehrály při jednáních klíčovou roli především proto, že při Magna Cartech v průmyslové zóně v Českých Velenicích u naší jižní hranice s Rakouskem, působí zatím velmi mladá odborová organizace. Ta zde totiž vznikla formou seskupení členů OS KOVO 2. října 2020, tedy zhruba po pětadvaceti letech působení firmy v Česku.

Jako první spatřil ve spolupráci firmy, která je jedním z předních výrobců výlisků a svařených plechových dílů pro nejvýznamnější světové automobilky, s odbory takzvaný pracovní řád. Následovala tříletá, historicky první, kolektivní smlouva s platností od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2024. Čerstvá spolupráce zaměstnavatele s odbory od té doby funguje podle všech zainteresovaných stran na dobré úrovni a společné dohody vždy reflektují jak potřeby a problémy zaměstnanců na jedné straně, tak možnosti a aktuální ekonomickou situace firmy na straně druhé.

„Komunikace vedení společnosti se zástupci odborové organizace funguje velmi dobře. Samozřejmostí jsou tak i pravidelná setkání obou stran při řešení provozních otázek firmy. Výsledkem je mimo jiné aktuální zprovoznění nové jídelny a šaten pro zaměstnance,“ poznamenala Jirková.

Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.
Na jihu Čech působí v současné době ve více než sedmi desítkách převážně strojírenských podniků. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance. Mezi firmy, kde OS KOVO působí, patří například Groz-Beckert Czech, Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek, Magna Cartech České Velenice, KOH-I-NOOR Hardtmuth a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…