Oblastní inspektorát práce dohlédl na bezpečnost práce při rekonstrukci středověké věže Jakobínka

12.06.2018 15:21

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se podílel svými radami na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci během rekonstrukce středověké věže Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou.

Oblastní inspektorát práce dohlédl na bezpečnost práce při rekonstrukci středověké věže Jakobínka
Foto: SÚIP
Popisek: Státní úřad inspekce práce.

Zástupci Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích se obrátili na pracovníky oblastního inspektorátu s žádostí o pomoc při zajištění bezpečnosti práce, během náročné rekonstrukce středověké věže Jakobínka na hradě Rožmberku v jižních Čechách. Dvojice bezpečnostních inspektorů se dne 31. 5. 2018 na místě zúčastnila společné konzultace se zástupci zadavatele, zhotovitele a pracovníka odpovědného za oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Při rekonstrukci je využíváno zcela unikátní lešení vytvořené pouze historicky autentickými postupy, vznikalo tedy výhradně za použití lidské síly, velkého umu řemeslníků a ze stromů vytěžených v blízkosti hradu Rožmberk. Pro opravu věže byl současně zkonstruován dřevěný středověký jeřáb poháněný lidskou silou.

Výjimečným je stejně tak nevšední a aktivní přístup všech zúčastněných k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Oblastní inspektorát konstatoval dílčí nedostatky, například při zajištění přístupu na pracoviště, které byly dány snahou všech zúčastněných o dosažení maximální historické autenticity tohoto ojedinělého stavebního experimentu. Po diskuzi byla navržena bezpečná řešení. Oblastní inspektorát bude tuto jedinečnou stavbu sledovat i nadále.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…