Obsazenost kancelářských prostor CPI Group v ČR za první pololetí výrazně vzrostla

22.07.2013 16:59

Výrazný nárůst obsazenosti kancelářských ploch eviduje v posledních měsících investorská skupina CPI. Po úspěšném roce 2012 pokračovalo snižování volných ploch i v prvním pololetí 2013, kdy skupina uzavřela celkem 20 nových nájemních smluv a dalších 9 kontraktů prodloužila.

Obsazenost kancelářských prostor CPI Group v ČR za první pololetí výrazně vzrostla
Foto: CPI
Popisek: CPI Byty

CPI Group vlastní 210 000 m2 kancelářských ploch po celé České republice. Velikostí pronajímatelné plochy vede jednoznačně česká metropole (170 000 m2 dokončených kancelářských prostor) oproti ostatním krajům. Obsazenost v Praze a regionech je téměř vyrovnaná a pohybuje se pod 90 %.

Nové smlouvy i renegociace

„V prvním pololetí se nám podařilo uzavřít 18 nových nájemních smluv. V součtu jde celkem o 5 100 m2, což představuje téměř šestinu volných kancelářských ploch v našem portfoliu,“ potvrdil ředitel pronájmu kanceláří Pavel Skřivánek. Za pozornost stojí také renegociace stávajících smluv, které v součtu přesáhly 16 000 m2. „Z celkem devíti prodloužených kontraktů je v Praze tím nejvýznamnějším prodloužení nájemní smlouvy s Nejvyšším kontrolním úřadem (9 500 m2), mimo Prahu pak smlouva se společností Essox v Českých Budějovicích (1 200 m2),“ upřesnil ředitel pronájmu.

Dalších 18 350 m2 administrativních prostor v České republice získala CPI Group akvizicí maďarské investiční skupiny Ablon, jejíž nemovitosti převzala v závěru prvního pololetí 2013 a uzavřením dvou nájemních smluv už třetinu z celkových 3 420 m2 volných ploch pronajala.

Rostoucí zájem o kanceláře v regionech

CPI Group je dlouhodobě významným investorem také v českých regionech. Podle slov Pavla Skřivánka je zájem o kanceláře v Praze a mimo ni srovnatelný.

„V krajích, stejně jako v Praze můžeme nabídnout kanceláře standardu A i B, a záleží pouze na preferencích firem a jejich finančních možnostech. Kromě expanze stávajících nájemců, se podařilo uzavřít nové nájemní smlouvy např. se společností AWD v Ústí nad Labem, Wincor Nixdorf a RK Stejskal (franšíza Century 21) v Českých Budějovicích, nebo s několika menšími firmami v Táboře a Liberci. V nově otevřeném CPI City Center v Olomouci zahájila svou činnost Raiffeisenbank. Do uvolněných kanceláří v Brně jsme získali významnou společnost Cleverlance.“

Na jaře CPI Group zcela dopronajala budovu City West v pražských Stodůlkách, kde se kromě společnosti Cemex objevila firma Unicall. Dále zde expandoval Wincor Nixdorf. Podle Skřivánka se i přes trvalý zájem o dostupnější prostory na okraji Prahy vrací nájemci také do centra metropole. „Zvýšený zájem dokazuje pronájem více než 1 200 m2 v objektu Vladislavova a Spálená v centru Prahy a také rostoucí poptávka po prostorách v sousedním multifunkčním projektu QUADRIO nad stanicí metra Národní třída. Výstavba komplexu QUADRIO probíhá podle plánu, což důvěru firem jen posiluje,“ tvrdí Skřivánek.  

Synergie velkého investora

Podle slov Pavla Skřivánka se projevuje také synergický efekt rozmanitého portfolia CPI Group, které nabízí nejen různý standard kancelářských nemovitostí, ale také vhodná diverzifikace napříč krajskými městy ČR. „Příkladem je letošní expanze společnosti Unicall v objektu IGY v Českých Budějovicích, se kterou jsme navíc v dubnu podepsali smlouvu na pronájem prostor v budově City West v Praze. Obdobně se rozšířila spolupráce také se společností Attigente, která kromě expanze v objektu CPI City Center v Ústí nad Labem relokovala svou pražskou kancelář do naší budovy ve Vladislavově ulici.

Také společnost Wincor Nixdorf rozšířila svou působnost v pražské budově City West a zároveň přestěhovala svou českobudějovickou pobočku do našeho IGY centra,“ uvádí Skřivánek. Výhody pro nájemce spatřuje ředitel pronájmů nejen v možnosti nabídnout více lokalit a objemově zajímavější nájemné, ale také ve spektru služeb a komunikaci s jediným a navíc dlouhodobým vlastníkem a správcem kanceláří napříč republiky.

Segment kanceláří je v portfoliu CPI Group poměrně mladý. Kromě historicky vlastněných jednotek pronikla skupina do oblasti kanceláří zásadněji až v roce 2010 nákupem Longin Business Centra a budovy Nestlé v Praze, a multifunkčního objektu IGY v Českých Budějovicích. Výrazný nárůst administrativních ploch pak zaznamenala v roce 2011 akvizicí devatenácti objektů po celé České republice od skupiny PPF.

Aktivní politiku pronájmů CPI Group podporují také investice do modernizace a revitalizace objektů, jako je např. rekonstrukce recepce a lobby v Longin Business Centru dokončená letos na jaře. Další z pobídkových aktivit je spolupráce s renomovanými architekty, kteří řeší nejen renovaci prostor, ale v případě nových nájemců i zcela individuální a originální interiéry, jako tomu bylo v případě společnosti Cemex v objektu City West.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…