Ombudsman: Ombudsman pořádá tradiční kulatý stůl o stavebním právu

21.04.2023 13:07 | Tisková zpráva

Zástupci Ministerstva pro místní rozvoj a krajských úřadů dnes v Kanceláři veřejného ochránce práv diskutují o problematice vstupu pracovníků stavebních úřadů na pozemky a do staveb. Jako druhé hlavní téma pro letošní setkání odborníků na stavební právo zvolil ombudsman vzájemné odstupy staveb.

Ombudsman: Ombudsman pořádá tradiční kulatý stůl o stavebním právu
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Podle stavebního zákona mohou zaměstnanci stavebních úřadů při zjišťování stavu stavby a pozemku vstupovat na cizí pozemky, stavby a do staveb s vědomím jejich vlastníků. Je to především v případech, kdy potřebují zajistit důkazy a další podklady pro vydání správního rozhodnutí nebo opatření.

Pro zjištění skutečného stavu věci je vstup na pozemek a do stavby klíčový. Se vstupem je však spojena řada obtíží nejen právního, ale i faktického charakteru. Pracovníci stavebních úřadů se mohou v praxi potýkat s otázkou, jakým způsobem mají uvědomit vlastníka o vstupu, v jakých situacích mohou vstoupit bez vědomí vlastníka nebo s tím, zda skutečnosti, které o věci vědí, jsou dostatečné pro to, aby mohli vstoupit na pozemek a do stavby. Účastníci kulatého stolu se zabývají také otázkou spolupráce stavebních úřadů s policií při zajištění vstupu. Diskutují nad tím, jak by měl stavební úřad vymáhat rozhodnutí, kterým vlastníkovi nařídil, aby vstup na pozemek nebo do stavby umožnil.

V sekci věnované pravidlům odstupů staveb se účastníci budou v odpolední části programu věnovat otázkám, jak posuzovat požadavky na odstupové vzdálenosti, pokud povolovaná stavba zahrnuje ustupující podlaží. Při posuzování vzájemných odstupů je třeba především zvážit, jaká je rozhodná výška stavby, a z jakých bodů vzdálenost mezi stavbami měřit.

S průběhem kulatého stolu a především s názory diskutujících seznámí veřejný ochránce práv stavební úřady v odborném článku v nejbližším vydání Bulletinu stavebního práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…