Ombudsmanka pomohla rodině v zoufalé situaci

12.01.2018 18:27

Rodina se ocitla v zoufalé situaci. Navzdory předchozí domluvě odmítla škola specializující se na vzdělávání dětí se zdravotním postižením přijmout jejího syna se zdravotním postižením.

Ombudsmanka pomohla rodině v zoufalé situaci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Ještě v říjnu tak chlapec neměl zajištěnou školní docházku a ocitl se mimo vzdělávací systém. Ombudsmanka kontaktovala ředitelku odboru školství příslušného magistrátu a původní odmítavé rozhodnutí se následně podařilo zvrátit. Chlapec tak mohl nastoupit do školy.

Rodina se v létě přestěhovala do jiného města. Chlapec se zdravotním postižením proto musel změnit školu. Rodiče kontaktovali vhodné školské zařízení a z komunikace s ředitelem vyvodili, že přestup syna nebude problém. V říjnu však obdrželi zamítavé stanovisko ředitele, podle kterého jejich syn do této školy chodit nemůže. Rodiče se ocitli v zoufalé situaci a jejich syn neměl kam chodit do školy. Vzhledem k jeho zdravotnímu postižení se totiž ani nedařilo najít jinou vhodnou školu. 

Situace byla naléhavá. Proto ombudsmanka zvolila neformální postup a požádala příslušný magistrát, aby se věnoval vyřízení odvolání rodičů přednostně. Škola nakonec umožnila chlapci do školy nastoupit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…