Oživení: Volit můžeš, hlídat musíš! Startuje Pojišťovna demokracie

25.10.2017 10:59

Protikorupční spolek Oživení spouští kampaň Pojišťovna demokracie. Spotem a webovými stránkami chce upozornit veřejnost na důležitost veřejné kontroly volených politiků.

Oživení: Volit můžeš, hlídat musíš! Startuje Pojišťovna demokracie
Foto: YouTube.com
Popisek: Video z kampaně Pojišťovna demokracie protikorupčního spolku Oživení

Volby jsou v zastupitelské demokracii klíčovým momentem pro předání moci do rukou námi volených zástupců. Samotný akt voleb však ke správnému fungování demokracie nestačí. Ať už je jejich výsledek jakýkoli, vždy je potřeba dohlížet na činnost politiků v průběhu celého jejich mandátu. Jen tak budou schopni sledovat veřejný zájem a skládat své účty občanům.

Kontrola politiků ze strany občanů přitom není projevem nedůvěry, ale základní pojistkou proti zneužití veřejné moci k soukromým nebo skupinovým zájmům.

"Jsme si vědomi, že mnoho občanů, ať už z nedostatku času nebo informací, nekontroluje své politiky, ačkoliv vědí, že je to třeba. Právě jim nabízíme Pojištění demokracie, díky kterému budeme dohlížet na politiky namísto nich. Získané prostředky použijeme na odborníky, kteří se tomu budou naplno věnovat," osvětluje předseda sdružení Martin Kameník.

"Pojistit si auto, zdraví nebo zavazadlo je pro většinu občanů normální. Je to pro ně čin nutnosti a odpovědnosti. Kampaní Pojišťovny demokracie chceme občanům sdělit, že demokracie zasluhuje stejnou péči a pozornost," dodává Eva Kocnárová, koordinátorka kampaně.

www.pojistovnademokracie.cz

Oživení dlouhodobě usiluje o prevenci korupce, střetu zájmů a klientelismu v politickém rozhodování i výkonu veřejné správy. Svými aktivitami hlídá klíčové oblasti ve veřejné sféře, které jsou nejvíc náchylné na zneužití veřejné moci jako jsou veřejné zakázky, dotace, prodej veřejného majetku atp. Zároveň Oživení podporuje aktivní občany, politiky i oznamovatele, kterým není zneužívání politické moci lhostejné a poskytuje jim právní servis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…