PORG: Spekulace o propojení sponzorských darů se zakázkami ČEZ je nesmyslná

25.01.2014 16:11

Dovolte mi uvést k dnešnímu článku o financování PORG fakta, která jeho autoři Petr Holub a Jana Blažková opomněli uvést.

PORG: Spekulace o propojení sponzorských darů se zakázkami ČEZ je nesmyslná
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Roman

1) V roce 2007, kdy byla sjednána spolupráce mezi Martinem Romanem a PORGem na založení nových bilingvnich škol, měl PORG Libeň 192 studentů a přebytek jeho rozpočtu činil průměrně půl milionu ročně. A tak by to bez Martina Romana zůstalo dodnes. Díky němu má dnes PORG tři školy a 857 studentů. Domnívám se, že ostouzet člověka, který na dobročinné účely věnoval ze všech úspěšných Čechů největší část majetku, není správné.

2) Martin Roman dodržel všechny úmluvy a závazky a PORGu věnoval sto milionů korun. To potvrzují i původní členové Sdružení pro gymnazium, do kterého Martin Roman v roce 2007 vstupoval. Větší část daru zůstává jako jistina (tak jak po tom touží každá nezisková organizace) a na stipendia jsou využívány pouze výnosy. Jistina je uložena na kontu Nadace, jejímž jediným účelem je podpora PORGu. Bohužel poklesem hodnoty akcií ČEZ, které Martin Roman Nadaci převedl před jejich prodejem, se nadační jmění snížilo. To, že budou prostředky ponechány v akciích bylo jednomyslné rozhodnutím vedení Nadace, které se zpětně bohužel ukázalo jako nevýhodné.

Peníze Nadace není možné použít na nic jiného a statut Nadace nelze změnit. Orgány Nadace jsou pod kontrolou pedagogů PORG a až do své rezignace minulý týden byl předsedou její správní rady Václav Klaus. Všechny dosavadní výnosy, dividendy a úroky jsou vždy převáděny PORGu.

Nadace vyplácí stipendia 106 studentům.  Díky stipendiím mohou studovat na PORGu i ty děti, jejich rodiče by si nemohli dovolit platit školné, což je v souladu s přáním Martina Romana nebudovat školu pro bohaté, ale pro nadané děti, ať už pochází z jakéhokoli prostředí.

Vedle těchto darů Martin Roman PORGu jeste poskytl další peníze formou dlouhodobých a bezúročných půjček. Ty umožnily například rekonstrukce budov a podobně.

3) Spekulace o propojení sponzorských darů se zakázkami ČEZ je nesmyslná. Příkladem toho je napadený dar Škody JS.  Jedna z uvedených zakázek ČEZ (na obnovu SKŘ), byla uzavřena v roce 2001, dávno před příchodem Martina Romana do ČEZ. Druhá zakázka byla zadána ve výběrovém řízení, kterého se Škoda JS účastnila jako jediná, což je vzhledem k tomu, že šlo o údržbu reaktoru, který Škoda JS vyrobila, celkem logické.

Pracujeme na tom, abychom mohli sdělit seznam sponzorů, ke každému jménu však potřebujeme souhlas, takže jsme nemohli vyhovět terminům MFD.

S pozdravem

Dagmar Dluhošová
Ředitelka společnosti PORG

My, členové Sdružení PRO GYMNÁZIUM, do kterého Martin Roman v roce 2007 vstupoval, považujeme jeho zavázek o finanční podpoře PORGu za splněný.

Pan Roman daroval peníze částečně PORGu a částečně vložil akcie ČEZ do Nadace Martina a Lenky Romanových pro PORG, která ma ve statutu, že finanční  prostředky není možno použít na nic jiného než na Podporu PORGu. Nadace byla vytvořena tak, aby statut nebylo možné změnit. Předsedou správní rady Nadace byl po celou dobu až do své rezignace Václav Klaus ml. a veškeré výnosy z nadačního jmění byly vždy poslány PORG o.p.s. Po rezignaci Václava Klause ml. na pozici předsedy správní rady Nadace se Martin Roman na správní radě PORG 16. ledna 2014 rozhodl pro zamezení případné desinterpretace vzdát se trvale možnosti ovlivňovat složení orgánů Nadace ve prospěch PORG. Konkrétně je dohodnuto, že se jako zakladatel Nadace v souladu s novou právní úpravou vzdá svých práv ve prospěch Správní rady Nadace, ve které budou mít většinu osoby nominované původními členy Sdružení PRO GYMNÁZIUM před vstupem Martina Romana, správní rada bude sama volit a odvolávat své členy a nadační listinu Martin Roman prohlásí za nezměnitelnou.

Výnosy z Nadace budou i do budoucna používány na stipendia pro studenty Nového PORGu a PORGu Ostrava. Na těchto dvou školách je z Nadace podporováno 106 studentů. Na PORGu v Libni poskytuje stipendia Studijní fond Pavla Hlavinky, do kterého Martin Roman přispěl 5 miliony Kč. 

Jan Hromádko, Alena Švejnohová, Magda Špačková, Martin Valášek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…